2024. szeptember 3., kedd

Egy tanév Amerikában

EGYETEMISTÁK FIGYELMÉBE -- FORECAST csereprogram 2010-2011

A FORECAST csereprogram révén az egyetemi hallgatók ösztöndíjjal egy tanévet tölthetnek az Amerikai Egyesült Államokban. Az ösztöndíj fedezi az utazásokat, konzultációkat, szállást, étkeztetést, baleset- és betegbiztosítást, könyveket, némi zsebpénzt stb. Olyan 18 és 26 év közötti egyetemisták jelentkezhetnek, akik eleget tesznek a következő feltételeknek: szerbiai állampolgárok, jelenleg Szerbiában élnek és tanulnak; alapszinten írnak és beszélnek angolul; még nem diplomáztak, befejeztek legalább egy évet, de nem tartanak az utolsó évnél a jelentkezőlap benyújtása idején; megkezdhetik a tanévüket Amerikában 2010 augusztusában, mivel nem halaszthatnak rögtön az elején; lehetőségük van megkapni az Egyesült Államok csereprogram vízumát (J-1) a program keretén belül, és tartani tudják hozzá magukat; átmennek az egészségügyi vizsgálaton – ezt Snežana Mijatović programmenedzser és Nevena Drakulić programasszisztens mondta el Szabadkán, az Amerikai kuckóban.

– Egyedül azok nem jelentkezhetnek, akik például egészségügyi, fogászati, állatorvosi, gyógyszerészeti vagy jogi egyetemre járnak. Esetleg a jogász első évesek pályázhatnak, mert ők még az alaptárgyaknál tartanak, a szaktantárgyak ugyanis nincsenek jelen programunkban – mondták. Az érdekelt egyetemistáknak jelentkezési lapot kell kitölteniük, amelyet Belgrádban kaphatnak meg a World Learning irodájában, a Kralj Milan utca 4A/27-es szám alatt, de megtalálható a következő honlapokon is:

http://www.worldlearning.org.rs és http://belgrade.usembassy.gov/embassy/pa/fep/html. A jelentkezés végső ideje 2010. január 15-e, 17 óra. A bizottság interjúra hívja azokat, akik bejutnak a szűkebb körbe, ahol le kell tenniük a TOEFL internetes tesztet minimum 80 ponttal. A diákok listájának végső összeállítását az USAID végzi el Washingtonban. Amire még szükségük lesz a jelentkezőknek, azok a jelentkezési lap kitöltésén kívül a letett vizsgákról szóló bizonylatok (az elsőévesek ezt februárban adják át, addig a bizonyítványt veszik figyelembe), két ajánlás (az egyik egyetemi, a másik lehet valamilyen egyesületé, amelyben tevékenykedik a diák), valamint az útlevelek, igazolványok és egyéb alapvető dokumentumok fénymásolata – mondták a program képviselői, és azt is hozzátették, hogy itt nem a kiváló tanulmányi eredmény számít, hanem az egyetemisták személyisége, kreativitása és szorgalma.

A leendő jelentkezők több információt is megtudhatnak a programról a 011-361-2462-es telefonszámon, de érdeklődhetnek az Amerikai kuckóban is.