2024. július 18., csütörtök

Magyar nyelven az Apolló Televízióban

Csaknem egy éve köszönti nézőit magyar nyelven is az újvidéki városi televízió

Csaknem egy éve köszönti nézőit magyar nyelven is az újvidéki városi televízió, az Apolló TV, de még mindig meglehetősen kevesen tudnak róla. Az 1999-ben alapított Apolló Városi Tájékoztatási Központ televíziója nem először szólal ugyan meg magyar nyelven (elsősorban Kovács Károly sokéves közreműködésének köszönhetően), de rendszeres, magyar nyelvű tájékoztató műsorral február 17-e óta jelentkezik.

Márton Bálind Teodóra a magyar nyelvű szerkesztőség egyetlen tagja egyidejűleg kezdte meg ténykedését szlovák ajkú kolléganőjével, így a szerb nyelvű tévéház kettejükre bízta a kisebbségi műsorok szerkesztését.

Kezdetben 22 óra tájt, április óta pedig kedvezőbb időpontban, 18.15 órai kezdettel jelentkeznek a kisebbségi híradások minden munkanapon. Tizenöt perc áll a két szerkesztő rendelkezésére, melyben az újvidéki városi és peremvárosi hírekről, eseményekről adnak hírt. Magyar nyelven tehát maximum 5–10 percben tájékozódhatunk a városi képviselő-testület, esetenként a Vajdasági Képviselőház munkájáról, továbbá a városi közvállalatok munkájáról, az időszerű kulturális, és egyéb eseményekről. Februárban az Apolló megállapodást kötött a Mozaik Televízióval a kép- és híranyag szükség szerinti felhasználásáról, ez a megállapodás továbbra is érvényes, de a szerkesztő igyekezete szerint a magyar híradó inkább a ház híreit tartalmazza, a Mozaikból csupán azokat a híreket veszi át, melyekhez az Apolló nem jut hozzá, pl. az olyan eseményeket, melyek az itt élő magyarságot érintik.

– Mivel továbbra is egyedül vagyok, szerkesztő, bemondó, minden egy személyben, sok helyre nem jutok el. A szlovák kolléganővel ugyan szabad kezet kaptunk, semmilyen tekintetben, így politikailag sem korlátoznak bennünket, de egyszerűen nincs rá sem idő, sem lehetőség, hogy elmerüljünk egy-egy témában. A tévén belüli kommunikáció nagyon jó, a munkatársak segítőkészek, és meglepően olajozottan működik az egész ház – mondta Márton Bálind Teodóra, akit korábban az Újvidéki Televízióban ismertünk meg, majd a Mozaik TV munkatársaként is meg-megjelent a képernyőn.

Egyelőre nem tudni, hogy a közeljövőben bővülhet-e a kisebbségi szerkesztőség az Apolló Televízióban, de már az is nagy eredmény, hogy egyre többen tudnak róla, és mind többen követik magyar nyelven jelentkező hírműsorát.