2024. július 18., csütörtök

2010-ben Széchenyire és Erkelre emlékezünk

Gazdasági, tudományos, kulturális és civil konferenciákkal, fórumokkal, kiállításokkal, koncertekkel és sporteseményekkel, sőt bállal idézi fel jövőre a magyarság Széchenyi Istvánnak, a „legnagyobb magyarnak” az örökségét halálának 150. évfordulóján, valamint Nemzeti Év keretében megemlékezik Erkel Ferencről, a magyar himnusz zeneszerzőjéről, és a magyar opera megteremtőjéről születésének 200. évfordulóján.

A Magyar Tudományos Akadémia alapítója tiszteletére rendezendő Széchenyi-emlékévben nagyszabású Széchenyi-kiállítást tervezünk, jelentette be Pálinkás József, az akadémia elnöke. A tisztelt gróf az 1825-ös reformországgyűlésen „a nemzetiség és nyelv erősítése, terjesztése és pallérozása szent céljára” felajánlotta minden jószágának egyévi jövedelmét” az Akadémia alapítására. Az emlékév szervezőbizottságának elnökévé Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum igazgatóját és Szapáry György közgazdászt, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökét választották, míg a testület védnökségét Oláh György Nobel-díjas kémikus és Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő vállalta.

2010. november 7-én ünnepeljük majd a Himnusz zeneszerzője születésének 200. évfordulóját, illetve jövőre lesz 165. évfordulója annak, hogy a zeneszerző megnyerte a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatot. Többek között ez a két esemény szolgáltatta az okot, hogy Erkel Nemzeti Évet hirdessen a magyar Nemzeti Évfordulók Titkársága. A bicentenárium alkalmából Gyula város polgármestere kezdeményezi, hogy Erkel Ferenc születésnapja a jövőben legyen a Magyar Zenekultúra Napja. Erkel szülővárosában lázasan készülnek az évfordulóra, szinte minden intézmény, múzeum, iskola jövőre az Erkel-évforduló jegyében él majd, a város már benyújtotta azt a pályázatát is, amelynek segítségével felújíthatják szülőházát, és megújíthatják a róla szóló kiállítást is, mivel Erkel kiváló sakkozó volt, sakk-emlékversenyt hirdetnek, és egyebeket.