2024. július 18., csütörtök

Híd a nemzeti tanácsok és az oktatásügyi titkárság között

Kevesebb pénz, de az eddiginél szerteágazóbb feladatok jutnak a Vajdasági Pedagógiai Intézetnek, véli Erdély Lenke igazgató

A Tartományi Végrehajtó Tanács 2003-ban alapította meg a Vajdasági Pedagógiai Intézetet, a tartományi oktatásügyi titkárság háttérintézményeként. A cél az volt, hogy legyen egy intézmény, mely behatóan foglalkozik a nemzeti kisebbségek oktatási kérdéseivel, hiszen erre leginkább itt, Vajdaságban van szükség. Az intézményről gyakran hallani, hiszen projektumok, könyvek, továbbképzések fűződnek nevéhez, fiatal korára való tekintettel a széles közvélemény mégis meglehetősen keveset tud róla. Ráadásul az új oktatási törvény, majd a tartományi statútum és hatásköri törvény elfogadásával részben módosul tevékenysége. Ezekről a változásokról faggattuk Erdély Lenke igazgatót, akit kiváló tanítónőként és több tankönyv szerzőjeként ismernek a pedagógustársadalmon belül és kívül.

Változhat-e ez a gyakorlat, bővülhet-e az új intézet tevékenysége az új előírásokkal, értem ezalatt az új oktatásügyi törvényből, majd a tartományi statútum és hatásköri törvényből eredő előírásokat?

– 2010-ben az intézet munkájának egyik nagy szakterülete az új tantervekre és a korszerű tankönyvekre vonatkozik majd, ezeket a projektumokat már az előző években is megvalósítottuk. Kiemelném, hogy néhány olyan projektum tartozik ide, amelyek a szerbiai oktatási minisztérium által akkreditált pedagógus továbbképzésre vonatkoznak, és ezek nagyon eredményesen működtek mindaddig, amíg a gazdasági válság nem következett be, mert akkor kiderült, hogy az iskoláknak nincs annyi pénzük sem, hogy továbbképzésre küldjék a pedagógusokat. Ilyen projektum az anyanyelv és a nem anyanyelv ápolása, az interkulturalizmusra való nevelés. Megemlíthetném még a tanulási zavarokkal foglalkozó tanári, akkreditált továbbképzést, ami szintén magyar nyelven is folyik, Vicsek Annamária a szerzője. Nagyon népszerű akkreditált továbbképzési projektumunk az innovatív tanítási módszerek az idegennyelv oktatásban, amit a jövő évben is szeretnénk megvalósítani.

Lesz-e elegendő pénz arra, hogy a karcsúsított költségvetésből a régi projektumok mellé újakat is beiktassanak?

– Az új oktatási törvény által új feladatokat kaptunk, és természetesen ez a folyamat majd a 2010-es évtől indul be. Így kaptunk egy picit a felnőttképzésből is, azzal, hogy az iskolán kívüli programokat mi véleményezzük, tehát az intézetünk részt vesz a felnőttek át- illetve továbbképzési programjának jóváhagyásában. A következő nagy dolog, hogy a kisebbségi pedagógusok szakmai továbbképzésének programjait az intézetünk akkreditálja, természetesen itt bevonunk olyan szakembereket, akik az adott tárgynak valóban a kiemelkedő ismerői, és bizottságokat alakítunk, melyek elbírálják a vajdasági, kisebbségek nyelvén szervezendő akkreditált pedagógus továbbképzési programokat. Számítunk elsősorban a nemzeti tanácsok oktatási bizottságaira, hogy ők fognak ilyen programokat benyújtani. A pályázat határideje december 31-e, azaz a mai nap. Akárcsak a minisztérium, mi is március 31-éig fogjuk elbírálni a kérvényeket. A pontosság kedvéért hozzáfűzném, hogy a kisebbségi nyelven történő akkreditált programmal Újvidéken kell pályázni, míg pl. a szerb nyelvű matematikai oktatással Belgrádban. Ezek a programok a következő, a 2010/11-es tanévre vonatkoznak.

Régi, hosszútávú projektumaik ezek szerint nem szűnnek meg.

– Reményeink szerint nem. Számos hosszú lejáratú projektumunk van, valamennyi a kisebbségi oktatás színvonalának javítását szolgálja. A legrégebbi projektumunk az anyanyelv és a környezetnyelv fejlesztése, művelése, valamint az interkulturalizmus ápolása a vajdasági gyermekeknél. Szép eredményeket értünk el Zentán, de más környezetekben is jó lenne alkalmazni a módszert. Mindez azon múlik, van-e olyan pedagógus, aki felvállalja a többletmunkával járó, fizetség nélküli ügyet. Végül mindig arra a következtetésre jutunk, hogy az óvónő, a tanító, a tanár szerepe a legfontosabb abban, hogy a tanügy jól működjön. Fontos tevékenységünk továbbá a kisebbségi oktatást érintő tantervek, a tankönyvek véleményezése, ezen a téren hangsúlyoznom kell a nemzeti tanácsok szerepét. Mi valójában hidat képezünk a nemzeti tanácsok és az oktatásügyi titkárság között. Ezt a küldetést, azt hiszem, eredményesen teljesítjük.