2024. július 18., csütörtök

Feleség-gyerek-kutya

TÉVÉJEGYZET

Nem is túl régen a nyomtatott sajtónak csupán annyi köze volt a televízióhoz, hogy közölte a tévéállomások műsorát, a színvonalasabb lapokban pedig rendszeresen jelentek meg kritikák, recenziók egy-egy produkcióról. Elvétve lehetett találni interjút televíziós személyiséggel, bemondóval, műsorvezetővel. Igaz, nem voltak annyian, mint manapság, amikor egyik kereskedelmi csatorna a másikkal verseng a médiapiacon, és ülteti elénk új televíziós arcok tucatjait, akikre aztán előbb-utóbb lecsapnak elsősorban a pletykaújságok meg az egészséges életmóddal, a szépségápolással foglalkozó lapok. Mert, ezek ugyancsak elszaporodtak az elmúlt tíz-húsz évben. Mindennek eredményeképpen bemondónőket és bemondókat látunk viszont a címlapokon, és az interjúk, a képes hírek, beszámolók nemcsak a televízióról szólnak, hanem betekintést nyújtanak eme televíziós sztárok privát életébe, gyakran egészen a hálószobáig jutva el. Egyeseket ez egyáltalán nem zavar, sőt az ilymód felvirágoztatott népszerűségből élnek – gondoljunk csak a TV2 Győzikéjére –, a kamerát is beengedik a családi fészekbe, ahol a feleségtől-gyerektől-kutyától kezdve immár mindenki sztár. Mai értelemben vett sztár. Mert, mondjuk három évtizeddel ezelőtt, a csillagok szinte elérhetetlen magasságokban voltak az egyszerű ember számára, és jóval, de jóval kevesebben voltak mint ma. Csak a bennfentesek tudták, és szinte rebesgetve terjedt a hír, hogy egyikük-másikuk elvált, vagy éppen szerelmes lett. A kutyát sem érdekelte, hogy nem szereti a tejbe rizst. Gondolom én. Bár ki tudja, lehet érdekelte is, csak épp nem állt módjában megtudni.

Mostanság viszont szinte nincs magánszféra. Vannak ugyan „titoktartó” sztárok, akik minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a nyilvánosságot kizárják a magánéletükből – le a kalappal előttük! –, de még több olyan sztárocska, aki egyértelműen élvezi a felhajtást maga körül. És persze van egy harmadik kategória is, aki nem rabja sem a hallgatásba burkolózásnak, sem pedig a kitárulkozásnak.

Szó mi szó, a tengeren túl valóságos biznisszé vált a sztárok magánélete. Kimutatásokat olvasok arról ki mennyit zsebel be várandós fotóiból, vagy épp megszületett gyermeke képének eladásából. A Jolly-Pitt házaspár nemrég világrajött ikerpárja a listavezető, puszta megszületésükkel milliókat hoztak egyébként sem szűkölködő szüleik konyhájára. A Katie Holmes-Tom Cruise páros totyogó kislánya, Suri máris valóságos sztárbébi, pedig igazán alig-alig rúgott még labdába… Európa keleti felében jóval „szerényebbek” vagyunk, de a tendencia – mint annyi minden másban –, egyértelműen az amerikamajmolás felé mutat. Azért itt is „illik” tudni ki kivel, mit mikor, mit hogyan tesz. A tájékozottságunkon nagyot lendíthet pl. egy RTL klubos Fókusz, a horvát RTL Exluzívja, vagy a Pink TV több műsora, és természetesen újságok hada a határ bármelyik oldalán.

A végtelenségig sorolhatnánk a példákat, száz lapból, nem kettőből. E téren tehát már nyugati, amerikai a stílus. A sajtó bulvár részének jól jött ez a televíziós sztársereg. A baj csupán annyi, hogy a műsorokról a műsorcsinálókra, azaz a magánéletükre került a hangsúly. Kritika alig-alig. Persze, az is kérdés, vannak-e egyáltalán kritikára, méltatásra érdemes műsorok.