2024. július 18., csütörtök

Hely főleg a tandíjköteles kategóriában

Az Újvidéki Egyetem 14 karán még 1910 betöltetlen hely maradt az iratkozás szeptemberi körére – Még 469 térítésmentes és 1441 önköltséges hely maradt

Szeptember lesz az esély hónapja mindazoknak az érettségizett középiskolásoknak, akik állami alapítású felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat, viszont az iratkozás első körében nem jutottak leckekönyvhöz.

Az iratkozás második köre szeptember 3-ától 19-éig tart. Az Újvidéki Egyetem július végén közzétette a fennmaradt helyek számát, melyekből főleg az önköltséges kategóriában maradt, és máris ismeretesek a fontos időpontok is. Az egyetem mind a 14 karán megszervezik a szeptemberi iratkozást, azzal, hogy feltöltődött a térítésmentes kategória a Jogi, a Közgazdasági, és a Testnevelési Karon, bár tandíjköteles szabad hely maradt minden karon, többek között az említetteken is.

Az egyetem adatai szerint még 1910 hely szabad, ebből 469 térítésmentes, és 1441 önköltséges. A jelentkezés legtöbb karon szeptember 3-án és 4-én lesz (a Művészeti Akadémián csak 1-jén, a Jogi Karon pedig 15-én), a felvételi vizsga 2-ától 10-éig tart a Művészeti Akadémián, 8-án a Mezőgazdasági, a Műszaki, a Természettudományi-Matematikai Karon, 8-án és 9-én a Bölcsészettudományi Karon, 10-én a nagybecskereki Mihailo Pupin Műszaki Karon, 16-án a Jogi Karon, a zombori Pedagógiai Karon, és a szabadkai Magyar Nyelvű Tanítóképző Karon pedig 5-én tartják meg a képességvizsgát, a felvételi pedig 9-én lesz.

Az újvidéki Mezőgazdasági Kar szeptemberben még beírhat 278 gólyát, ebből 131-et a büdzsé terhére és 147-en saját költségen. Térítésmentesen tanulhatnak még mindazok, akik a növénytermesztési-kertészeti (33), állategészségügyi (19), gyümölcsészet-szőlészet (6), mezőgazdasági technika (11), mezőgazdasági vízgazdálkodás (7), általános (16), biotechnika és menedzsment (25) szakra jelentkeznek, falusi turizmus és falufejlesztés (14). Önköltséges kategóriában minden szakra várják még a jelentkezőket.

A Bölcsészettudományi Karon csupán 123 hely maradt fenn, ebből 23-an a költségvetés terhére tanulhatnak. Betelt a létszám az évek óta népszerű angol nyelv, pszichológia, történelem és médiaszak mellett az összehasonlító irodalomtudományok és a pedagógiai tanszéken is. Szabad hely maradt a szerb nyelv és irodalom a szlovák/magyar nyelv tükrében: 8, az orosz, a ruszin, szlovák tanszéken 2-2, a filozófia tanszéken pedig egy térítésmentes hely maradt. A Magyar Tanszékre a nagy érdeklődésre való tekintettel, és annak köszönhetően, hogy egyes tanszékeken nem sikerült feltölteni a kiírt helyeket, 30 hallgatót vehetnek fel, a májusban meghirdetett 25 helyett: 21-et állami költségre, 9-et pedig önköltségre. Tehát öt hely várja még a fiatalokat: 2 köz-, 3 pedig önköltséges. A tandíj 65 000 dinár.

A Technológiai Karon 88 hely maradt, ebből 59 térítésmentes, melyek zömmel a szénhidrát alapú élelmiszergyártás, a tartósított élelmiszergyártás technológiája, vegyi folyamatok, anyagtechnológia szakon maradtak.

A Jogi Karon 63 leckekönyv várja még gazdáját, de minden költségtérítéses helyet betöltöttek az első körben iratkozók.

Az Orvostudományi Karon csupán a szakosított rehabilitációs szakon maradt térítésmentes hely, így 43-an folytathatnak még tanulmányokat. Egyébként önköltségre felvesznek további 25 hallgatót az egészségügyi ápolás szakra, és 60 hallgatót integrált stúdiumokra. Vagyis, a 128 szabad helyből 85 önköltséges.

A Műszaki Tudományok Kara még 178 gólyát írhat be, akik közül 48-an állami költség terhére tanulhatnak: mechatronika (21), energetika (12), műszaki mechanika (12), és geodézia (3) szakon. Szeptemberben több szakon, közöttük a népszerű architektúrán és grafikai formatervezési szakon nem lesz iratkozás, mert júniusban minden hely megtelt.

A Természettudományi-Matematikai Karon a hároméves egyetemi alapstúdiumon még 160 szabad hely van, ebből 46 a büdzsé terhére. Közöttük a fizika tanszéken 6, vegyész szakon 12, kémia szakon 10, környezetvédelmi szakon 7, matematikán 3, informatikán 6, biokémián 2. Ezen a karon ugyancsak hároméves szakfőiskolai képzést is biztosítanak, ahol még 23-an tanulhatnak, de csak önköltséges kategóriában. Az ötéves integrált stúdiumokra még 55 hallgatót várnak, akik közül heten tanulhatnak a büdzsé terhére. Itt kétszakos (biológia, földrajz, fizika, kémia, matematika, informatika) okleveles tanárképzésről van szó.

A Sport és Testnevelési Karon 34 szabad hely maradt, de csak költségtérítéses kategóriában sportedző és sportmenedzser szakon.

A Művészeti Akadémián 43 szabad hely maradt, ebből 14 költségtérítéses. A zenei katedrára 20-an jelentkezhetnek (ebből 13-an a büdzsé terhére), a képzőművészeti katedrára még egy hallgató iratkozhat be a fényképészeti szakra (önköltségre), a drámaművészeti katedrán még 22 szabad hely maradt, ebből 6 önköltséges.

A szabadkai Közgazdasági Karra további 308 hallgatót írhatnak be, de valamennyien már csak önköltségre tanulhatnak. Szabad hely maradt valamennyi szakon.

Az Építészeti Karon szeptemberben még 89 jövendőbeli hallgató iratkozhat, 47-en a büdzsé terhére, 42-en pedig önköltségen tanulhatnak.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon az osztálytanító szakon csak önköltséges hely maradt: nyolc hallgató jelentkezését várják, óvónő szakon viszont 12-en tanulhatnak még a büdzsé terhére, és további 5 hallgató önköltségen. Összesen tehát 25 szabad hely van még a karon.

A nagybecskereki Mihailo Pupin Műszaki Karon 222 elsőévest várnak még, akik közül 20-an tanulhatnak a büdzsé terhére. Ebben a közköltséges kategóriában csupán a következő szakokon maradt hely: műszaki és informatikatanár (2), informatikatanár (6), ügyviteli informatikus (4), műszaki rendszerirányító mérnök (6), textil-designe mérnöki szak (2).

A zombori Pedagógia Kar a második iratkozási körben további 93 új hallgatót vehet fel, akik közül csupán négyen tanulhatnak közköltségen. Hely egyébként szinte minden szakon van.