2024. július 18., csütörtök

Vajdasági kavalkád Budapesten

Augusztus 20-a, Szent István napja alkalmából ma és holnap Budapesten eddig nem látott módon mutatkoznak be a vajdaságiak

Az üdvözlet a soknemzetiségű Vajdaságból elnevezésű rendezvénysorozatnak több mint háromszáz résztvevője lesz: művészek, vállalkozók, iparosok, akik a tartomány és az ország sokszínűséget, azaz gazdasági, turisztikai, kulturális potenciáljait fogják prezentálni. A Vajdasági Rádió és Televízió produkciójában szervezett bemutatkozás fő célja a szálak szorosabbra fűzése a két ország között. A televízió 1. csatornáján mindkét napon élő közvetítés is lesz, a 2. csatornán pedig későbbi időpontokban sugároznak részleteket.

A bemutatkozás vasárnap már megkezdődött Darko Bajić: Szerelemhajó (Na lepom plavom Dunavu) című filmjével, majd tegnap este az Első Belgrádi Énektársulat hangversenyével folytatódott a váci utcai Szent Mihály-templomban. A fő események mégis ma és holnap 12–24 óra között lesznek a Duna-partján a Lánchíd és az Erzsébet híd között, ahol vállalkozók, kézművesék, borászok és mások állítják ki termékeiket, valamint zenészek, néptáncosok váltják egymást két tribünön ugyancsak a rakparton. A vajdasági kultúrát Zvonko Bogdan szólistával a VRTV Nagy Tamburazenekara, a topolyai Kodály Zoltán és Vuk Karadžić ME, Boris Kovač & La Campanella Orchestra, a Vasil Hadžimanov Band, a Baterie SambaNSa és mások képviselik, de magyarországi szerb együttesek is jelezték részvételüket. Ezen a kivételes eseményen, amikor Vajdaság megmutathatja nemzeti és kulturális sokszínűségét, mintegy húsz képzőművész munkáit is kiállítják.