2024. július 18., csütörtök

Mulasztás a nyugdíjaztatási végzésben

Az igazgatói tisztséget Fehérvári Magdolna tölti be a szabadkai Gróf Széchenyi István Általános Iskolában, jelentette be tegnap a tartományi oktatásügyi titkárság

– Legfontosabb, hogy a szabadkai Gróf Széchenyi István Általános Iskolában is zökkenőmentesen megkezdődjön a tanév, ugyanúgy mint a többi vajdasági iskolában – hangsúlyozta dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet az ebben az iskolában történtek miatt hívtak össze. Mint ismeretes, az újvidéki kerületi bíróság arra kötelezte a tartományi oktatásügyi titkárságot, hogy fogalmazza meg újra dr. Kocsis Mihály leváltott iskolaigazgató nyugdíjaztatási végzését, amire 30 nap haladékot adott. Branimir Andrić, a jogi ügyekkel megbízott oktatásügyi segédtitkár magyarázata szerint a bíróság mulasztást talált a végzés megfogalmazásban, ezt kell most pótolnia a titkárságnak, és ez napokon belül megtörténik. A kerületi bíróság tehát végső ítéletét még nem hozta meg, ennél fogva Kocsis Mihályt sem helyezik vissza eredeti munkakörébe.

Mint hangsúlyozták, Kocsis Mihály betöltötte a nyugdíjazáshoz szükséges 65. életévét, negyven munkaévéből 27-t iskolaigazgatóként töltött el, ez az idő alatt az iskola számos sikert jegyzett, ugyanakkor megért a feltétel a nyugdíjaztatásra. Ezt a tényt nem lehet megkerülni, már csak azért sem, mert számos okleveles munkanélküli tanár várja az esélyt az elhelyezkedésre.

Az is vita tárgya volt, hogy vajon Jeges Zoltánnak hatáskörébe tartozik-e az iskolaigazgatók leváltása, ez azonban elvitathatatlan joga, hangsúlyozta Andrić. Mint a sajtótájékoztatón hangsúlyozták, az igazgatói tisztséget továbbra is Fehérvári Magdolna tölti be. A titkárság bízik benne, hogy a bírósági per, a nézeteltérés és a kialakult botrány ellenére az iskola diákjai békésen megkezdhetik a tanévet, és megnyugszanak a szülők is.