2024. július 18., csütörtök

Senki sem maradhat munka nélkül

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete nem zárja ki a teljes munkabeszüntetést sem, ha elbocsátásokra kerülne sor

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete (VTDSZ, vagy szerb nyelven SPRV) kezdeményezésére hétfőn este összeültek a dél-bácskai és a szerémségi körzet általános- és középiskoláinak igazgatói a szakszervezet vezetőségével, és határozataikról közleményt adtak ki. Eszerint az oktatásügyben jelentkező munkaerő- felesleg, az ún. törvénytelen tagozatnyitások és a júliusi bérek elszámolása kérdésében a következő állásfoglalásra jutottak: a minisztérium elismerte, hogy tévesen számolta el az oktatásügyben dolgozók júliusi bérét, melyet az első következő alkalommal kárpótol.

A munkaerő-felesleg kérdésében először is ki kell dolgozni az ésszerűsítési tervet, majd a szociális programot, amíg ez nem történik meg, egy alkalmazott sem maradhat munka és megfelelő óraszám nélkül. Az ésszerűsítés keretében szem előtt kell tartani, hogy egy-egy osztályban a létszám 20 körül kell alakuljon, és legfeljebb 24 lehet. Az osztálytanítók esetében nem szabad csökkenteni a bért, amennyiben a zene, a képzőművészet/kézügyesség fejlesztés tantárgyakat szaktanár adja elő. Az informatika tanítását mindenképpen kisebb csoportokban kell megszervezni.

A VTDSZ ezen határozatai mellett bejelentette, amennyiben mégis sor kerül az idei tanév kezdetén elbocsátásokra, kénytelen lesz teljesen beszüntetni a munkát.