2024. július 18., csütörtök

Piac és irodalmi illúzió

Olvasók és írók találkozója a III. Újvidéki Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon

Az újvidéki Ifjú párok tere ad otthont egész héten a harmadízben megszervezett nemzetközi irodalmi fesztiválnak, melynek mintegy félszáz szerbiai és 15 országból érkező külföldi vendége van. A műsor a téren zajlik, mely különösen az esti órákban telik meg (21 órától), amikor az írók költeményeiket, prózájukat a téren olvassák fel az alkalmi közönségnek.

Az augusztus 25-étől 30-áig tartó rendezvényt a Vajdasági Íróegyesület szervezi az irodalom népszerűsítése és a világgal való kulturális kapcsolatok bővítése, gazdagítása céljából.

Irodalmi/kritikai beszélgetéseket is szerveznek a modern költészetről, a különféle nemzetek irodalmáról, az irodalmi áramlatokról stb. Külön szimpózium témája lesz a Piac és irodalmi illúzió című est mintegy 15 kritikus, filozófus és író részvételével. Az íróvendégek kirándulást tettek a Péterváradi várba, a Tarcal-hegység (Fruška gora) kolostoraiba és Karlócára, ahol Dane Komljen (Banja Luka) költő átvette a fiatal íróknak évente odaítélendő Branko-díjat az Ubica zečeva című kötetéért. A Vajdasági Íróegyesület díját a Zoran Đerić (elnök), Saša Radojčić és Momčilo Bakrač összetételű zsűri ítélte oda. Az újvidéki Ifjú párok terén többek között bemutatkozott már: Vida Ognjenović, Đorđo Sladoje (Szerbia), Elena Fanajlova, Vsevolod Jemekuin (Oroszország), Tune Hednebe (Norvégia), Dieter Graff (Németország), Visent Berenger (Spanyolország), Milan Rihter (Szlovákia), Draginja Ramadanszki (Macedónia), Rácz Péter (Magyarország), Dan Koman (Románia), Cvetanka Elenkova (Bulgária) és Ide Hince (Ausztria).

A fesztivál megszervezését számos média és egyéb támogató mellett a Szerbiai Művelődési Minisztérium, valamint a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság szponzorálta.