2024. július 18., csütörtök

Becsöngetés előtt ismét bizonytalanság

Az elkövetkező hónapok majd megmutatják, mire készül az oktatásügyi minisztérium, és mire az ágazati szakszervezetek
Dávid Csilla felvétele

Szerettük volna, ha az új tanév hosszú idő után ismét szépen, vidáman, diákjaink és szüleik, valamint a mintegy százezer fős iskolai, diákotthoni alkalmazott megelégedésére kezdődhetett volna. Sajnos, mindez illúziónak bizonyult, mert ilyen minisztériummal nem álmodhatunk nagyot. Ez a minisztérium először is el akarta venni tőlünk a tisztességes bérünket, amikor ez nem sikerült, újabb alantas fortélyhoz folyamodott. Nem sokkal a tanév kezdete előtt „saját minisztériumunk“ értesített bennünket arról, hogy betiltja a 15 főnél kisebb osztályok megnyitását, hogy túlméretezett az iskolák személyzete, ésszerűsíteni kell, hogy..

Így tovább nem lehet, még akkor sem, ha mindezt Önök mondják – áll többek között a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete csütörtökön, négy nappal a tanév kezdete előtt kiadott, érzelmektől fűtött körlevelében, melyet eljuttattak minden vajdasági általános és középiskolának, a médiának, a szakmai szakszervezeteknek, és természetesen a köztársasági oktatásügyi minisztériumnak, a tartományi oktatásügyi titkárságnak, és a Dél-Bácskai-Szerémségi körzet tanügyi felelőseinek.

Becsöngetés előtt tehát ismét némi bizonytalanság. Némi, mert ennél jóval nagyobb gondokra is volt példa az elmúlt években. A minisztérium és a szakszervezetek nézeteltérése a jelekből ítélve mégsem fog sem részleges, sem teljes munkabeszüntetéshez vezetni, viszont a felmerült munkaerőfelesleget, az elkerülhetetlennek tűnő ésszerűsítést nem lehet megkerülni a tanügyben. Ezt elismerik a szakszervezetek is.

Mint a héten a már idézett VTDSZ (szerb nyelven SPRV) figyelmeztetett, mégsem lehet augusztus végén sebtében felforgatni a tagozatokat, betiltani a kis létszámú osztályok megnyitását, a munkahelyükről eltávolítani az embereket. Megfontolt előkészülettel, megfelelő szociális program kíséretében lehet mindezt kivitelezni, de azt is csak a következő tanévben. Mindeközben a szakszervezet mintha megfeledkezne, hogy az Oktatásügyi Minisztérium és a három nagy ágazati szakszervezet az elmúlt tanév folyamán aláírt egy megegyezést a minisztériummal a 2008-ra vonatkozó javadalmazásról, amikor egyúttal azt is szentesítették, hogy az iskoláztatás minden szintjén csökkentik a dolgozók számát. Idén április 10-éig kellett minden iskolának kidolgoznia és eljuttatnia az Oktatásügyi Minisztériumnak a munkaerő-feleslegről készült névjegyzékét. Ennek alapján már tudni kellene, hogy a tanügyben mekkora a valós munkaerő-felesleg. Pontos adatok azonban azóta sem láttak napvilágot. Akkoriban hangzott el, hogy az országban mintegy 17 000, a Vajdaságban pedig 1500 felesleg van, ennek ellenére közel 4500 személyt alkalmaztak az oktatásügyben – igaz, a szakszervezet tiltakozása ellenére –, mégsem tudni, milyen indoklással, csak sejteni lehet, hogy pártpolitikai alapon.

Mindeközben vesztegetjük a drága időt, a jórészt elavult iskolaépületek zömében csak meszelésre futotta a nyáron, felújításra legfeljebb a tartomány juttatott pénzt. Gašo Knežević, a volt oktatásügyi miniszter idején megkezdett reformok megtorpantak. Még csak bizakodó bejelentés sem érkezett a minisztériumból, mint a korábbi években, amikor könnyítéseket ígértek az általános iskolásoknak, nagyobb támogatást az idegennyelv oktatására, a mai kornak megfelelő új tantárgyakat, sok szép, tartalmas tankönyvet, biztos munkahelyet a tanároknak...

Az elkövetkező hónapok majd megmutatják, ki mire készül. A VTDSZ mindenesetre körlevelében figyelmeztetett: amennyiben szeptember 1-jén, hétfőn bárminemű felmondásra, tagozatbetiltásra kerülne sor, 2-án összehívják a szakszervezet főbizottságát, és teljes munkabeszüntetésre szólítják fel a tagságot.

A diákoknak viszont – még ha nem is beszél róluk senki –, csupán egy dolga lesz: tanulni. Hogy milyen tankönyvből, milyen tantervek szerint, milyen iskolákban, és milyen tanárok irányításával? Erről sem ejt szót szinte senki. Pedig az elmúlt tanév folyamán örvendetes hírrel szolgáltunk, hogy csaknem öt százalékkal több elsős ült be a vajdasági általános iskolák padjaiba, mint egy évvel korábban. A 19 230 kis elsős közül 1856 magyar nyelven kezdte meg tanulmányait, 90-nel (4,35 százalékkal) többen mint az előző tanévben! Az adatok arra is rámutattak, hogy a 2008/09-es tanévben még több kis elsősre lehet számítani, a kötelező iskoláskor előtti program valamivel több mint 21 000 kisgyermeket ölelt fel, ebből 2569 magyar nemzetiségű, akik közül 2014-en részesültek magyar nyelvű foglalkozásban. A középiskolák első osztályaiban ugyancsak növekedett a magyar tanulók száma, a nyolcadikosok több mint kilencven százaléka folytatta tanulmányait magyar nyelven. Ha más nem, hát ezek az adatok okot adnak a bizakodásra.