2024. július 17., szerda

Felzárkóztató szerb nyelvtanfolyam

Legkésőbb október első hetében indul a 75 órás képzés a harmadikos és negyedikes középiskolásoknak

Még ma jelentkezhetnek a középiskolákban a harmadikos és negyedikes diákok a szerb nyelvi felzárkóztató képzésre. Mint tudjuk, a Magyar Nemzeti Tanács ,,tűzoltó akciójának” lényege, hogy Észak-Bácska és a Tisza mente 7 településének 21 középiskolájában az érdeklődő tanulók szabadidejükben nyelvtanfolyamra járnak, ahol a szerb nyelvű kommunikációt tanulják, gyakorolják.

Ez a továbbtanulás, elhelyezkedés szempontjából fontos. Sajnos – mint azt már számtalanszor megírtuk – a jelenlegi iskolai szerb nyelv oktatás e téren eredménytelen.

– Az előzetes felmérések szerint mintegy 1000 körül alakul az érdeklődők száma, de akkor is elégedettek leszünk, ha 500-an jelentkeznek. Nálunk az egészségügyi középiskolában a magyar osztályokban általában 5-en iratkoztak fel a listára – hallottuk Soós Edittől, az MNT IB oktatással megbízott tagjától. Az iskolák adatait az MNT oktatási referense összegyűjti és továbbítja az Oxford nyelviskolához. Szeptember utolsó hetében, illetve október első hetében kezdődik a tanfolyam.

Egyébként, a fennmaradt szabad helyekre olyanok is pályázhatnak majd, akik például magyarországi felsőoktatási intézményben fejezték be tanulmányaikat, s a szerb nyelv tudása fontos az elhelyezkedésükhöz. Már most többen érdeklődtek a diplomázás után visszatértek közül e lehetőség iránt.

Mint Milojević Évától, az Oxford nyelviskola vezetőjétől megtudtuk, a 7 óra heti 2x45 perces óraszámra osztódik el, mégpedig hétköznap vagy szombaton délelőtt, attól függően, hogy a hallgatóknak mi felel meg. Most folyik a tanfolyamon előadók felkészítése, olyan tanárok jöhetnek számításba, akik mind a szerb mind a magyar nyelvet jól beszélik és az új módszertani, nyelvi megközelítés iránt teljesen nyitottak. Az új módszertani megoldásokra, eszközökre készítik fel a tanfolyam leendő előadóit. Új tankönyv is készül, mégpedig az idegen nyelvek tanításának mintájára.

A 75 órás tanfolyam a tanév végén fejeződik be, s mivel az MNT-nek sikerült támogatáshoz jutni e célra, a szülők a tényleges költségek egy részét, óránként 100 dinárt fizetnek.