2024. július 18., csütörtök

Sajttenger a tutajon

TÉVÉJEGYZET

Egy aktuális felmérés szerint az on-line videók több adatforgalmat generálnak, mint a webböngészés, az e-mail, vagy amire általában az internet hálózatot eredetileg tervezték. A videomegosztó oldalak népszerűsége egyre nő, a Hitwise nevű internetes forgalmat figyelő cég adatai szeirnt tavaly a You Tube adatforgalma akkora volt, mint 2000-ben az egész interneté. Mindez igazán meghökkentő, de mi köze a televízióhoz? Az, hogy egyesekben máris felmerült a gyanú, hogy a videomegosztók népszerűsége miatt veszélybe kerülhet az internet, de maga a tévézés is. Ez persze túlzás, mert még ha folyamatosan változnak is a médiafogyasztási szokásaink, mégis a sokféleség elvén működnek, tehát ahogyan a digitális szövegek sem okozták a könyvolvasás végét, úgy a videomegosztók sem okozhatják a televíziózás halálát. Ellenkezőleg, még népszerűsíthetik is!

Annál is inkább, mert maguk a tévécsatornák is élnek a videomegosztás lehetőségével. A jelesebb magyarországi tévécsatornák az állami televíziótól kezdve a kereskedelmi csatornákig sorra kiváló, folyamatosan frissített honlapot működtetnek, melyek által bepillanthatunk több műsorba, ha netán elmulasztottuk megnézni. Általában Videók jelzéssel jelölik azt a mozgóképet, melyet utólag is láthat (feltéve ha elég gyors az internetkapcsolat) a néző egy-egy érdekfeszítő műsorból, vagy más jellegű híranyagból. A TV2, az RTL Klub például egész oldalt nyitott a minden bizonnyal nagy nézettségnek örvendő Hal a tortán és Vacsoracsata című főzőcske valóságshow-jának, ahol bemutatja az egyébként sem ismeretlen műsorvendégeit, a recepteket, az érdekességeket. A résztvevők viszont vállalják, hogy ország-világ szeme láttára családi otthonukban vendégül látnak további négy közismert személyiséget, vacsorával kínálva őket. Természetesen a jó falatokon kívül mindenki igyekszik magát és otthonát „kameraképessé” tenni, jól szórakoztatni a vendégeket, hogy azok minél magasabb osztályzattal viszonozzák az igyekezetet. A nyeremény sem marad el, amit a valóságshow-kban jól bevált, a Nagy Testvérben megismert „titkos” véleményezés és pontozás előz meg.

Mondhatni, igen kellemetlen helyzetek is tudnak adódni ezekben a műsorokban. Például legyek lepik el az ebédlőt, vagy újratisztítás nélkül kerülnek asztalra az évek óta szekrényben porosodó poharak. S ezt nemcsak adott pillanatban látja minden egyes tévénéző, hanem a tévécsatorna honlapján erre a célra kialakított helyen még vissza is kérhető. De ez sem minden, a lehetőség szinte végeláthatatlan: az internetező néző szavazhat a csata hőseire, avagy hősnőire az úgynevezett szimpátialistán, de készül a szakácskönyv is a kitűnő receptekből, melyek között aztán van minden a legényfogó levestől kezdve a sajttengeres tutajokig. Ez – mármint a szakácskönyv –, tényleg nem lephet meg senkit. Manapság csaknem több a receptes könyv, mint csillag az égen. De miért is ne, ha érdekli az embereket? Csakúgy mint a főzőcskés műsorok, melyeket immár nemcsak a tévé képernyőjén láthatunk, hanem az internetnek hála kis számítógépünkön is bármikor visszakereshetünk, olvashatunk, újrajátszhatunk, kiszavazhatunk... Épp csak megízlelni nem tudjuk.