2024. július 18., csütörtök

Rendelettel eltörölhető a középiskolai tandíj

SZEGEDI ÖNKORMÁNYZAT

Legfrissebb értesüléseink szerint a szegedi önkormányzat pénteki közgyűlésén állást foglalt a határon túli középiskolás diákok tandíjkötelezettségéről is. Mint azt Kardos Jánostól , az önkormányzat oktatási felelősétől megtudtuk, az önkormányzat közgyűlése rendeletet fogadott el, miszerint iskolánként születik meg a döntés, ugyanis az iskolaigazgatók hatáskörébe tartozik a tandíj megfizettetése, annak csökkentése, illetve a megfizettetés alóli teljes mentesítés.

A közgyűlés rendelete akkor lesz hivatalos, ha megjelenik a hivatalos lapban, és ez a napokban várható. Az iskolaigazgatók csak ezután dönthetnek a határon túli középiskolások sorsáról. A következő tanévben, mint azt Kardos János kijelentette, már idejekorán, a felvételinél tájékoztatni fogják a diákokat arról, hogy kötelesek-e tandíjat fizetni, vagy sem.

Szeptember dereka óta tart azoknak a szülőknek és gyerekeknek a kálváriája, akik magyarországi középiskolában folytatják tanulmányaikat, s akiket már a tanítás megkezdését követően értesítettek, hogy az idei iskolaévtől kezdődően tandíjat kell fizetniük. A tandíj nem kis megterhelést jelent, ezer euró körüli éves tandíjról van szó.

A fentiek, azaz a szegedi önkormányzatból érkező hírek alapján a hétvégéig, vagy a jövő héten iskolánként várható az ügy rendezése.