2024. augusztus 18., vasárnap

A legmurisabb hét

A gyermekhéten a szórakoztató programok mellett a gyerekek az iskolán belüli erőszakról, a kábítószerekről, a gyermekjogokról is hallanak

Ha megkérdezzük az iskolás diákokat, hogy melyik a kedvenc hetük a tanévben, bizonyára sokan azt mondják: naná, hogy a gyermekhét! Felhívtunk néhány szabadkai általános iskolát, hogy megtudjuk, vajon milyen programok várják a tanulókat a kedvenc tanítási hetükben, a hétfőn megkezdődött gyermekhéten?

Az aktivitások között akad olyan, amelyet szinte mindegyik iskolában megszerveznek, és olyan is, amely egyedi, más iskolákban nem szerepel a gyermekhét programjai között.

A Đuro Salaj iskola diákjainak hétfőn műhelymunka keretében beszéltek a gyerekjogokról, de a hét folyamán a szolidaritásról, toleranciáról is. Kedden aszfaltrajzolásban mutathatták meg rajztehetségüket, szerdán a sportolásé a főszerep. Csütörtökön a magyar diákok színdarabot néznek meg, a szerbek pedig egy, a gyermekhét alkalmából készült CD bemutatójára látogatnak el. A hét pénteken álarcosbállal zárul, amelynek az lesz az érdekessége, hogy nem versenyjellegű lesz, mint az előző években, hanem a gyerekek elsétálnak a város központjába.

Az Ivan Goran Kovačić iskolában minden nap egy-egy szín jegyében telik, tanárok, diákok egyaránt az adott nap színében pompáznak, hétfőn zöldben, kedden rózsaszínben, szerdán kékben, csütörtökön pirosban és pénteken sárgában. A szórakoztató programok mellett, mint amilyen a tanár-diák csere, amikor is a diákok tartanak órát a tanároknak, a sétaerdei séta, az aszfaltrajzolás vagy a cserebere-vásár, komoly témákról való beszélgetésekre is sor kerül, az iskolán belüli erőszakról, a biztonságos közlekedésről is szó esik, emberbaráti akciót szerveznek, a nyolcadikosok megtekintik az Exspecto Mentálhigiéne Alapítvány kiállítását, ahol a kábítószerek káros hatásairól hallanak majd.

A Széchenyi István iskola aszfaltja is megtelik rajzokkal, hétfőn itt is beszéltek a diákoknak a gyermekjogokról, volt színházlátogatás és lesz sétaerdei kirándulás is. A tanulók koncertet adnak társaiknak, megmérettetnek futóversenyen, és a szerepcsere program során kipróbálják, milyen is tanárnak lenni.

A Jovan Jovanović Zmaj iskolában többek között háziállat-kiállítást, IQ tesztet, gyümölcssalátakészítő-versenyt és Ki mit tud? vetélkedőt is szerveznek. Vásár, futóverseny és tanár-diák csere program itt is lesz.

Az Ivan Milutinović iskolában is rajzoltak a gyerekek és a csütörtöki CD-bemutatón ők is ott lesznek. Ikebanát, kalácsot és gyümölcssalátákat is készítenek, emellett karaoke-versenyt és kvízt is szerveznek nekik.

A Jovan Mikićben éppen munkálatok folynak, az ablakok cseréjét időzítették erre a hétre, és igyekeztek tartalmas, iskolán kívüli aktivitásokkal készülni a gyerekek számára. Az alsósok például szerdán moziban mennek, az ötödikesek múzeumot látogatnak, tesznek egy sétát az őszi könyvvásáron és a Sétaerdőben is.

A Majsai úti iskola egyik legnagyobb gyermekheti akciója a generáció fájának elültetése kedden délelőtt. Az öt első osztály egy-egy fát ültet el, amelyekről majd gondoskodniuk is kell az itt folytatott tanulmányaik idején. Az itteni aszfaltrajzokon a gyerekkor legszebb pillanatait örökítették meg. Szerdán vendégül látják a Gyermekszínház színművészeit, akik magyar és szerb nyelvű előadással is kedveskednek nekik. A gyermekhetet pedig a CD-bemutatón való részvétellel és a palicsi állatkertben tett látogatással zárják.