2024. augusztus 18., vasárnap

Éreznünk kell, hogy a miénk

A 100 éves Szabadkai Filharmónia ünnepi hangversenye előtt kiállításmegnyitó volt és kisfilmvetítést is szerveztek

A Szabadkai Filharmónia 100 évének történetét kísérhetjük végig a szabadkai városháza előcsarnokában kiállított plakátokon, szórólapokon, fényképeken. 400-500 hangverseny, 250 művész, több mint 40 karmester. Ez röviden a 100 éves Szabadkai Filharmónia története. Azt a feladatot kaptam, hogy azt a hatalmas anyagot, amely a filharmónia működését bizonyítja, összegyűjtsem és bemutassam. Az első kép a kezdeteket idézi, az utolsó kiállított plakát pedig a 2007-es koncertet. Megértük a 100. születésnapot, és büszkék is vagyunk rá – hallottuk Pekár Tibor zenepedagógustól, a kiállítás szerzőjétől a minapi megnyitón.

– Pekár Tibor azt mondta, hogy feladatul kapta a kiállítás anyagának összegyűjtését, de én tudom, és azt hiszem még sokan tudjuk, hogy Pekár azok közé tartozik, akik sohasem kapnak feladatot, nem így élik ezt meg, mert ők azért élnek, hogy ápolják a kultúrát. Van bennük valami, ami a kultúrához láncolja őket – mondta megnyitóbeszédében Lovas Ildikó községi művelődési tanácsos – Amikor arról volt szó, hogy újjáélesszük a Szabadkai Filharmóniát, Pekár Tibor tanácsát kértem, aki egyazon pillanatban volt optimista és pesszimista is. Azt mondta, lehet, nem vagyunk készek arra, hogy újraalapítsuk a filharmóniát, majd rögtön ezután azt is, hogy mennyire fontos mégis megtenni ezt, mindannyiunk számára. Szépség és dinamika köszön ránk az első plakátról is, csakúgy mint az itt látható legfrissebbről is. Bármerre indulunk ebben a városban valahogy mindig a zenéhez érkezünk. Akár úgy, hogy a városházáról gondolkozunk, nagy büszkén emlegetjük ezt a monumentális épületet, s közben talán az is eszünkbe jut, hogy valami ugyanabban az évben, 1908-ban megszületett, és ez a Szabadkai Filharmónia volt. Embereknek olyan törekvése ez, ami nemcsak idevonzotta a kor jeles művészeit, hanem megpróbálták és ma is megpróbálják úgy működtetni a filharmóniát, hogy minden találkozás ünnep legyen. Mindannyiunk feladata ez a működtetés, mert ahhoz, hogy a zenészek jól érezzék magukat a filharmóniában, a közönségnek is úgy kell megélnie, hogy övé ez a filharmónia. Hiszem, hogy erre mindannyian közösen képesek is vagyunk.

A kiállítás-megnyitót követően a közönség megtekintette Pekár Tibor a Szabadkai Filharmóniáról készült kisfilmjét, majd díszokleveleket adtak át, annak a 38 nagyra becsült művésznek, akik érdemlegesen szolgálták a filharmóniát, akik sokat tettek annak színvonalas működéséért. Mindezek után pedig a zenekedvelő közönség egy újabb zenei élménnyel gazdagodhatott, a Szabadkai Filharmónia őszi hangversenyén Grieg, Stamitz és Mozart művei hangzottak el Miroslav Homen vezényletével, valamint Baráth László és Lazar Kondić klarinétművészek szólójátékával.