2024. július 18., csütörtök

Tudás, ismeret, tehetség

A jövő pénteken adja át hagyományos díjait az újvidéki Forum Könyvkiadó

Október 17-én, jövő pénteken adja át hagyományos díjait az újvidéki Forum Könyvkiadó. A Híd-díjat Fekete J. József író, a Forum-díjat Skrabány Viktor festőművész, az idén alapított, a Vajdasági Képzőművészet Fejlesztéséért Díjat pedig Boros György képzőművész és rajztanár veszi át . A díjat ünnepélyes keretek között az Újvidéki Színház kistermében 17-én, 10 órakor adják át.

Mint azt már közzétettük, a Híd-díj bírálóbizottsága (Deák Ferenc, Dudás Károly, Gobby Fehér Gyula, Toldi Éva elnök, ifj. Virág Gábor) miután áttekintette a múlt évben a Vajdaságban megjelent köteteket, szeptember 2-ai értekezletén úgy döntött, hogy a tavalyi év legjobb vajdasági kiadványának járó Híd Irodalmi Díjat Fekete J. József Mit ér az irodalom, ha magyar? című tanulmánykötetének ítéli oda. Az indoklás szerint Fekete J. József egyetemes magyar irodalomban gondolkodva, naprakészen követi és népszerűsíti a magyar irodalom jelenségeit. Nem ismeri el a mások által teremtett irodalmi kánont, nem elsősorban a divatos és agyondicsért íróknak szentel figyelmet, hanem azoknak, akik 'tudás, ismeret, tehetség' dolgában nem kevésbé jelentősek, ugyanolyan erővel képesek megszólítani az olvasót.

A Forum Képzőművészeti Díj idei kitüntetettje: Skrabány Viktor. A Penovác Endre elnök, Lázár Tibor és Recskó Béla összetételű bizottság július 21-én, Topolyán döntött úgy, hogy az Óbecsén élő festőművésznek ítéli oda a rangos elismerést. Skrabány Viktor művészete a reneszánsz mesterekhez hasonlóan antropocentrikus, figyelme középpontjában az ember és az emberi test szépsége áll.

Az idén alapított és először odaítélt a Vajdasági Képzőművészet Fejlesztéséért Díj rendeltetése azokat jutalmazni, akik hozzájárultak a vajdasági képzőművészet fejlesztéséhez, viszont nem alkotóművészek. A zsűri: Butterer Kiss Márta, Papp Korhecz Zsuzsanna és Ninkov Kovačev Olga július 22-ei határozata alapján az első díjat a szabadkai Boros György képzőművésznek és rajztanárnak adományozza. A zsűri indoklása szerint e rangos elismerést a díjazott több éves rajzpedagógiai és tárlatvezetői munkásságával érdemelte ki.