2024. július 18., csütörtök

Meghosszabbították az iratkozási időszakot

Miniszteri rendeletre az egyetemisták november 1-éig iratkozhatnak a felsőoktatási intézményekben – A törvénymódosítás lehetővé tenné az iratkozást a következő tanévbe azoknak a hallgatóknak

A szerbiai oktatásügyi minisztérium írásban értesíti az egyetemeket és a karokat, hogy hosszabbítsák meg az iratkozási időszakot november 1-éig. Erre a megállapodásra jutott a Belgrádi Egyetem 11 hallgatóból álló küldöttségével az oktatásügyi miniszter, jelenti a B92. Az egyetemisták ugyanakkor tiltakoznak a „büntetőpontok” megfizettése miatt is. A szerbiai parlamenti pártok többsége pedig t ámogatni fogja azt a képviselőházi eljárásban levő javaslatot, mely folyamatos pontszámemelést irányoz elő minden évben az iratkozásnál.

Az iratkozási időszak meghosszabbításával kapcsolatban Žarko Obradović miniszter hangsúlyozta, hogy ez a legcélszerűbb megoldás, hiszen a köztársasági parlament a héten kell döntsön a felsőoktatási törvény módosításáról, ami, elfogadása esetén, lehetővé teszi, hogy újabb hallgatók iratkozzanak be a következő tanévbe. A törvénymódosítás lehetővé tenné az iratkozást a következő tanévbe azoknak a hallgatóknak is, akik 42 pontot gyűjtöttek össze a 60-ból az elmúlt tanév folyamán, s ezzel továbbtanulhatnak állami költségen.

Ez azt jelenti, hogy aki ily módon szerzi meg a jogot az iratkozásra, tehát legalább 42 pontja van, nem kell tandíjat fizessen, de ugyanakkor iratkozáskor fizetnie kell minden hiányzó pont után. Vagyis a pontok átvihetők a következő tanévbe, de annak ára van. A Belgrádi Egyetem egyes karain például aki 45 pontot begyűjtött, most 27 ezer dinárt fizethet pontkülönbözet címen iratkozáskor. Legtöbb hallgató nem számított erre a „különkiadásra”, ezért elégedetlenségükben ezzel a kérdéssel is a miniszterhez fordultak. A hallgatók szerint sem az Alkotmányban, sem a vonatkozó törvényben nincs nyoma az ilyen megfizettetési rendeletnek, ezért joggal tiltakozhatnak egyes karok intézkedése ellen. A fővárosi Testnevelési Karon például minden hiányzó pontért 1300 dinárt kell fizetni. Maximum 18 pont hiányozhat, tehát az egyetemistáktól akár 23 ezer dinárt is elkérhetnek, miközben állami költségen tartják őket nyilván. – A miniszter megígérte, hogy a hiányzó pontok után a karok nem fizettethetnek velünk „büntetőpontot”, mert ez törvényellenes – nyilatkozta a 24 óra napilapnak Aleksandar Jović, az Egyetemista Parlament titkára.

Az egyetemisták parlamentje tiltakozik továbbá az a módosítási javaslat miatt is, hogy a tandíjköteles hallgatók csupán 20 százaléka kerülhet át állami finanszírozásra a következő tanévben. Amennyiben nem sikerül kompormisszumot kötni, a hallgatók nem riadnak vissza a tiltakozástól sem.

A szerb parlament befejezte az elvi vitát a felsőoktatási törvény módosítási javaslatairól, több parlamenti párt pedig bejelentette, hogy támogatni fogja azt a javaslatot, mely folyamatos pontszámemelést irányoz elő minden évben az iratkozásnál, így 2010-ben már csak az iratkozhat be a következő évre, aki megszerezte a teljes pontszámot, azaz a 60-t.