2024. augusztus 18., vasárnap

Mi az, hogy normális?

22-én és 24-én bemutató a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál

Peter Shaffer Equus című, a kegyetlen, sötét világszemléletű történet miatt kizárólag felnőtt nézők számára ajánlott darabját mutatják be a 22-én és 24-én a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon otthont kapott, új Soltis Lajos Stúdióban. A darab rendezője, Hernyák György a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a barátaival szeret dolgozni, és örül, hogy ez most is így sikerült, nagyon jó csapat állt össze, és élvezetes volt a munkafolyamat.

A történet gerincét egy 6 lovat megvakított fiú és a pszichiátere közötti harc képezi.

– A pszichiáter célja, hogy élhetőbbé tegye a beteg emberek életét, de a kétkedés mégis felvetődik benne. Már nem tudja, hogy mi a normális ebben a világban, és mi nem. A fiút kigyógyítja, de kételyei vannak, hogy ezzel jót tett-e vele – hallottuk a pszichiáter karakterét megformáló KovácsFrigyestől.

Szőke Attila a fiút alakítja a darabban. Elmondta, ahogy a szereppel foglalkozva rájött, hogy a fiú tulajdonképpen ép és egészséges, csak másként éli a világot, igazabban, őszintébben akar élni, és nem az ő hibája, hanem a világ problémája, hogy nem tud őszinte hittel létezni.

A darabban vendégszereplők is játszanak, így Béres Márta és Póka Éva is. Évától megtudtuk, hogy nagyon jól érezte magát, csodálatos műhelymunka folyt.

Az előadás zeneszerzője Verebes Ernő, és a közönség a Garden Quartet interpretálásában élő zenét fog hallani. A koreográfus Döbrei Dénes, aki azt az energiát is belecsempészte a mozgásba, amit a készülő új színházterem ihletett.

Október 22-én 18.45 órakor felavatják az új Soltis Lajos Stúdiót, ahol – ahogy azt Brestyánszki Boros Rozália dramaturgtól megtudtuk – közönségtalálkozókat, kisebb koncerteket, könyvbemutatókat is szerveznek majd. 19 órakor megnyílik a Pannonia Fotóklub Equus című tárlata, 19.30-kor pedig a darab első bemutatójára kerül sor. A nagy érdeklődésre való tekintettel 24-én még egy, az elsővel egyenrangú bemutatót tartanak.