2024. július 18., csütörtök

Nem hódolnak a kánonnak és a divatnak

Átadták az újvidéki Forum Könyvkiadó hagyományos díjait – Tegnap Újvidéken Fekete J. József, Skrabány Viktor és Boros György vette át az elismerést

Ünnepélyesen, mégis csendesen, néhány tucat barát, ismerős, művészetpártoló, vagy szakmabeli jelentlétében osztotta ki tegnap az újvidéki Forum Könyvkiadó hagyományos éves díjait az irodalom és a képzőművészet terén kimagasló teljesítményt felmutató egyéneknek. A Híd Irodalmi Díjat ezúttal Fekete J. József, a Forum-díjat Skrabány Viktor festőművész, és az idén alapított, a Vajdasági KépzőművészetFejlesztéséért Díjat pedig Boros György képzőművész és rajztanár vette át az Újvidéki Színház kistermében Németh Ferenctől, a kiadóház igazgató-főszerkesztőjétől. Valamennyi díjazott részben eddigi munkásságával, részben pedig a tavaly kifejtett alkotásával szolgált rá a kimagasló közösségi elismerésre. Közös vonásuk mégis az, hogy a pedagógus véna egyikükből sem hiányzik, mindegyikük a maga módján törekszik világunk szebbé, jobbá, értelmesebbé tételére.

A Híd-díj bírálóbizottsága (Deák Ferenc, Dudás Károly, Gobby Fehér Gyula, dr. Toldi Éva elnök, ifj. Virág Gábor) nevében dr. Toldi Éva méltatta az irodalmi díjazottat, a zombori Fekete J. Józsefet, aki a tavalyi év legjobb vajdasági magyar nyelvű kiadványának járó díjat a Mit ér az irodalom, ha magyar? című tanulmánykötetével érdemelte ki. Dr. Toldi Éva laudációjában is hangsúlyozta, hogy Fekete J. József egyetemes magyar irodalomban gondolkodik, naprakészen követi és népszerűsíti a magyar irodalom jelenségeit a vajdasági médiában is, miközben nem elsősorban a divatos és agyondicsért íróknak szentel figyelmet, hanem azoknak, akik 'tudás, ismeret, tehetség' dolgában nem kevésbé jelentősek, ugyanolyan erővel képesek megszólítani az olvasót. Mint megállapította, Fekete J. teoretikus ismeretekkel rendelkező kritikus, aki tud és mer az irodalomról szabad, egyéni hangon gondolkodni, hiszen csak így érdemes.

A könyvkiadó másik hagyományos díját, a Forum Képzőművészeti Díjat az óbecsei Skrabány Viktor vette át, munkásságát egykori tanítványa és a bírálóbizottság tagja, Lázár Tibor méltatta. Mint azt a bírálóbizottság (Lázár mellett Penovác Endre elnök, és Recskó Béla) is megállapította Skrabány Viktor művészete a reneszánsz mesterekhez hasonlóan antropocentrikus, figyelme középpontjában az ember és az emberi test szépsége áll. Mindehhez Lázár hozzáfűzte, hogy „a mester” sohasem hódolt a divatnak, keze, mely ösztönszerűen ismeri a technikát, klasszikus vonalakat fest. Alkotóművészetén túl évtizedek óta a KMV képzőművészeti részének támogatója, tanítványok hada vonult el a szeme előtt, akik között nemcsak tudta felismerni a tehetségeket, hanem tudásával igyekezett támogatni őket pályájuk alakításában.

Az idén alapított és először odaítélt a Vajdasági KépzőművészetFejlesztéséért Díj rendeltetéseazokat jutalmazni, akik hozzájárultak a vajdasági képzőművészet fejlesztéséhez, viszont nem alkotóművészek. Az első díjazott a szabadkai Boros Györgyképzőművész és rajztanár, akit szülővárosában egyszerűen tanár úrnak hívnak, és szerencsésnek érezhette magát mindenki, aki a tanítványa volt. Ezt hangsúlyozta többek között méltatásában Ninkov Kovačev Olga, akiButterer Kiss Márta, és Papp Korhecz Zsuzsanna zsűritagokkal a tanár úrnak ítélte oda a rangos elismerést. A díjazott több éves rajzpedagógiai munkája mellett tárlatvezetőként, tanfolyamok szervezésével, plakát-, és könyvborító tervezői, grafikai munkáival vívta ki környezete elismerését és tiszteletét, nem kevésbé a nemrégiben lebonyolított Ex libris pályázat megszervezésével.