2024. augusztus 18., vasárnap

Nagy tervek kis kuckója

Ma bemutatót és teremavató tart a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Ma Hernyák György rendezésében Peter Shaffer Equus című, kizárólag felnőtteknek szóló darabját régi-új helyszínen mutatja be a szabadkai Népszínház Magyar Társulata: az új Soltis Lajos Stúdióban, amely a Sárgaházban kapott helyet.

A kicsi, mintegy 50 férőhelyes színházi tér fontosságáról Kovács Frigyes színművész a következőket mondta:

– Hernyák György, aki szívesen keres mindig új teret színházcsinálásra, volt az, aki a színház régi klubhelyiségében létrehozott egy előadást. Ekkor nevezték el Soltis Lajos Stúdiónak, arról az emberről, aki hasonlóképpen kísérletező volt, mint Hernyák. A Stúdió nem helyszínt, hanem munkamódszert jelent. Kívül esik a nagyipari színházcsináláson. Nem beprogramozott próbákat jelent, nem 35 próbát, hanem, ha kell többet, ha kell kevesebbet, és akár egész nap lehet próbálni. Új útkeresésekre ad lehetőséget. Minden színházban szükség van egy kis kuckóra. Kuckó. Titkot, melegséget, izgalmat sugall. Ez kell, hogy áthassa a Soltis Lajos Stúdióban való munkálkodást is. A színészek itt saját szabadidejükben, saját kezdeményezésből létrehozhatnak kísérleti szellemiségű dolgokat, előadást, ami nem biztos, hogy bemutatásra kerül, de akár a színház repertoárjába is kerülhet, lehet belőle produkció. El kell mondani, hogy eddig még egyetlen kezdeményezés sem futott zátonyra, reméljük a jövőben is hasonlóan eredményes munka folyik itt is, az új Soltis Lajos Stúdióban.

Brestyánszki Boros Rozália dramaturgtól azt is megtudtuk, hogy előadások mellett közönségtalálkozóknak, könyvbemutatóknak, kisebb hangversenyeknek is otthont adnak itt, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében, és ez lesz a 27-én tartandó felolvasószínház helyszíne is.

A Soltis Lajos Stúdiót ma 18.45-kor avatják fel, 19 órakor megnyílik a Pannónia Fotóklub Equus című kiállítása, a darab bemutatójára pedig 19.30 órakor kerül sor. A Peter Schaffer azonos című darabja alapján készülő Equus című előadás szereplői Kovács Frigyes, Szőke Attila,CsernikÁrpád, Vicei Natália, Póka Éva, Körmöci Petronella, Béres Márta, Kovács Nemes Andor, Pálfi Ervin, G.Erdélyi Hermina, Kálló Béla, Ralbovszki Csaba, Brestyánszki Boros Rozália, a produkcióban zenél a Garden Quartet. A zeneszerző Verebes Ernő, a koreográfus DöbreiDénes, a díszlet- és jelmeztervező Gadus Erika, dramaturg Brestyánszki B. Rozália, a rendezőasszisztens KocsisValéria, a rendező pedig Hernyák György.