2024. augusztus 18., vasárnap

Valóban elég?

A mesterképzésen a szabad helyek száma az egy évben diplomázott hallgatók számához viszonyul – ám osztani kell

A különböző egyetemi karokon megvan az érdeklődés a mesterképzés iránt. Szép számmal akadnak olyanok, akik 8.5-ös tanulmányi átlageredménnyel fejezték be az alapstúdiumot (legkevesebb ennyi szükséges a mesterképzésben való részvételhez), s elgondolkodnak a továbbtanulás lehetőségén. Sokan pedig nemcsak elgondolkodnak, hanem meg is próbálnak beiratkozni a mesterképzésre. A gondot az okozhatja, hogy ha nincs elég szabad hely, s esetleg nem kezdhetik meg tanulmányiakat azok, akik egyébként jól teljesítettek a felvételin. Megtörténhet az is, hogy – mivel viszonylag kevés az államilag támogatott hely a mesterképzéseken – a szegényebb sorsú diákok, akik ugyan felvételt nyertek, de nem kerültek az államilag támogatott hallgatók közé, nem tudják kifizetni a mesterképzés költségeit.

A szabadkai Közgazdasági Karon és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon az iránt érdeklődtünk, hogy az alapképzésen diplomát szerzők számához viszonyítva, hány hely van a mesterképzésen, hány százalékuk tudja például az állam támogatásával folytatni felsőfokú tanulmányait.

Maguk a karok pályáznak, hogy mesterképzésre hány helyet igényelnek, s általában a helyek számának meghatározásánál figyelembe veszik az egy évben diplomát szerző hallgatók számát. Az állam pedig maga dönti el, hogy a jóváhagyott helyekből mennyi lesz az államilag támogatott.

Mint megtudtuk, a Közgazdasági Karon az egy évben diplomát szerzők száma 480 és 650 között alakul, és ennek függvényében mesterképzésre összesen 450 helyre pályázott a kar. Ebből az állam 100 hallgató támogatását hagyta jóvá, a többiek, az önköltséges kategóriába kerültek pedig 105 ezer dinár tandíjat fizetnek. Az állam egy mesterképzésben résztvevő hallgató után 160 ezer dinárt fizet. Mindez azonban a kar számára nem tiszta bevétel, ugyanis ezekből fedezik a különböző kiadásokat, mint például a kommunális költségek. A Közgazdasági Karon a napokban hirdetik meg a pótpályázatot a mesterképzésre, mivel eddig 211 hallgató jelentkezett, mindannyian felvételt is nyertek, de még 239 hallgató számára van hely. Tehát úgy tűnik, hogy a jóváhagyott helyek száma még sok is. A karon viszont több különböző szakirányú mesterképzés folyik, szám szerint 11, a szabad helyek száma tehát ezekre bontódik.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tavaly az állam nem támogatta a mesterképzést, de a kar a saját forrásaiból, magyarországi donációknak köszönhetően támogatta az akkori mesterképzésben részt vevő hallgatókat. Idén májusban a karon 35 diplomát osztottak ki, novemberben 45-öt fognak. Az utóbbiak közül azok jelentkezhettek az idei mesterképzésre, akik október 10-ig megvédték a diplomamunkájukat. Idén ezen a karon 40 hely van a mesterképzés iránt érdeklődők számára, az állam ebből 25 hallgatót támogat, de még nem tudni mekkora összeggel. Az állam által nem támogatottaknak a mesterképzés tandíja 50 ezer dinár, de idén az az érdekes helyzet állt elő, hogy pontosan annyi jelentkező akadt, amennyi az államilag támogatott hallgatók száma, azaz 25, köztük két olyan hallgató is, akik tanulmányaikat Magyarországon végezték. Ők mindannyian felvételt nyertek. A kritérium a 8,5-ös tanulmányi átlag, illetve azok is próbálkozhatnak, akiknek az átlaga 8,0 és 8,5 közötti, de nekik külön kérelmet kell beadniuk és feltétel, hogy a diplomavédésük 10-es legyen.

Az MTTK abban a szerencsés helyzetben van, hogy kis kar, nincs olyan sok szakiránya mint például a Bölcsészettudományi Karnak. Ugyanis a mesterképzésre a jóváhagyott helyek nem külön a karok tanszékeire, hanem az egész karra vonatkozik. Az MTTK-n 40 hely van és mesterképzésen négy szakirány, mindegyik szakirányra 10-10 hallgató nyerhet felvételt. Ám az újvidéki Bölcsészettudományi Karnak 17 tanszékén folyik mesterképzés, a kar számára összesen jóváhagyott helyeket ennyi között kell elosztani. Ezért történhet meg akár az is, hogy egy-egy tanszéken viszonylag kevés hely van mesterképzésen, s ezen belül is csupán 2-3 hallgató kaphat állami támogatást.

A kérdésre, hogy lehet-e valahogyan hatni arra, hogy az állam több hallgató mesterképzését támogassa, nem kaptunk megnyugtató választ. Az állam önkényesen dönti el, hogy az összesen jóváhagyott helyek közül hányat támogat.