2024. augusztus 18., vasárnap

Beszélni, beszélni

Hét község hétszáz diákja négy hete kezdte meg a szerb nyelvi felzárkóztató képzést

Mintegy 700 diákkal – harmadikos és negyedikes középiskolásokkal és mintegy 15 főiskolással – hét községben (Ada, Csóka, Magyarkanizsa, Óbecse, Szabadka, Topolya, Zenta) négy hete elkezdődött a szerb nyelvi felzárkóztató képzés.

Az első visszajelzések, benyomások, tapasztalatok kapcsán Milojević Éva, az Oxford Nyelviskola vezetője elmondta, az elvárásaiknak megfelelően zajlik a képzés, eddig még csakis pozitív visszhangja van. A gyerekek elégedettek a tanítás minőségével, a módszerekkel és magával a tankönyvvel is.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, négy nyelvi képesség fejlesztésére összpontosítanak: írás, olvasás, beszéd és beszédértés. A tanítás nem a megszokott ex cathedra stílusban történik, hanem kicsit lazább módon, de célzottan: a diákoknak merniük kell megszólalni, elkezdeniük kommunikálni. Az aktív beszédkészség kialakítása, a szókincsbővítés a legfontosabb célkitűzés.

– Különböző középiskolákból jövő diákokból álló csoportok vannak, tehát az órarendjük is különböző. A gyerekek hét közben vesznek részt a képzésben, s az órákat olyan időpontra kellett tenni, hogy ha a tanulók váltanak is, az időpont akkor is megfelelő legyen – mondja Milojević Éva. – Egyetemisták nincsenek, viszont a szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatói is bekapcsolódtak a programba. Ők külön csoportot képeznek, mert a létszámuk megvan ehhez. A tanárok számára a beinduláskor egy szemináriumot szerveztünk, bemutattuk az égész programot, a könyv struktúráját, koncepcióját, céljait. Miután beindult, konstruktív véleménycserével párosított konzultációkat szerveztünk, amikor is kimentünk terepre a tanárokhoz. A tanároknak is pozitív tapasztalataik vannak. Persze ahhoz, hogy átfogó véleményt mondjunk, ez az idő még kevés, de az eddigi visszajelzések szerint a program ezekkel a tartalmakkal és ilyen célokkal az első hónap után sikeres. Úgy tűnik, a diákokhoz sikerül közelebb hoznunk a szerb nyelvet, mert az ő érdeklődési köreiken keresztül foglalkoznak a tananyaggal, szinte szórakozva.