2024. július 18., csütörtök

Utazó színházi fesztivál Újvidéken

A Pityu bácsi fiával mutatkoztak be tegnap az egriek – Ma cseh, holnap francia nap lesz, hétfőig a szerbiai színházé a szó

Az egri Gárdonyi Géza Színház, a chebi Nyugat-csehországi Színház, a nantes-i Rictus Színház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház közreműködésével nemzetközi utazó színházi fesztivál vette tegnap kezdetét Újvidéken. A csaknem egy-egy hetes programok keretében valamennyi társulat kortárs produkcióval mutatkozik be mind a négy helyszínen. Így az egriek Háy János A Pityu bácsi fia című darabjával állnak színpadra, a chebiek Václav Havel művét, az Összeesküvőket adják elő, a nantes-i társulat repertoárján Sylvain Levey Aszfaltdzsungel című műve szerepel, az újvidékiek részéről pedig Milena Marković Babahajóját láthatja a publikum. A 2010 áprilisáig tartó utazó fesztivál megrendezését 200 ezer euróval támogatja az Európai Unió, ami a költségek mintegy 40 százalékát teszi ki. A többit pályázatokon keresztül teremtik elő a körforgásban résztvevő teátrumok. A rendezvénysorozatban Újvidék után Cheb, majd Eger következik, utolsó állomásként pedig a franciaországi Nantes-ban rendezik meg a fesztivált.

Újvidéken tehát hétfőig változatos program várja a színházkedvelőket, de már tegnap, a hivatalos megnyitó előtt nagy volt a kavalkád a Színház-téren, ahol a magyar nemzeti stand kínálatában gyönyörködhettek az érdeklődők, magyar tánc és ételek kínálatából válogathattak. A nemzetközi színházi fesztivált Milorad Đurić tartományi művelődési titkár, és Nebojša Bradić köztársasági művelődési miniszter nyitotta meg tegnap este a Szerb Nemzeti Színházban.

A tegnapi nap Magyarország jegyében telt, nyilvános felolvasást tartottak, melynek alapját Háy János: A Gézagyerek színjátéka szolgáltatta, a hivatalos megnyitó után pedig az egri Gárdonyi Géza Színház színre vitte ugyancsak Háy János: A Pityu bácsi fia darabjából készült előadását. A mai nap a cseheké, a szombat a franciáké, a többi pedig a hazaiaké. Ma a cseh nemzeti standot 17 órakor nyitják meg a Színház-téren, fotó- és porcelánkiállítással, ételkóstolóval, ezt követően 17.30-kor Petr Zelenka Hétköznapi őrületek történetei című művével felolvasóest keretében ismerkehetünk meg, majd 19.30 órakor Václav Havel: Összeesküvők művéből készült előadást láthatjuk.