2024. július 18., csütörtök

Megőrizni a kultúra különbözőségét

Hétfőn zárul az utazó színházi fesztivál Újvidéken

Az egri Gárdonyi Géza Színház, a chebi Nyugat-csehországi Színház, a nantes-i Rictus Színház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház közreműködésével nemzetközi utazó színházi fesztivál vette csütörtökön kezdetét Újvidéken. A Szerb Nemzeti Színházban zajló ötnapos rendezvény közönségét Milorad Đurić tartományi művelődési titkár üdvözölte: meggyőződésének adott hangott, miszert a kultúra mindig is jelentős szerepet játszott egy-egy közösség integrálódási törekvéseiben.

A fesztivált Nebojša Bradić köztársasági művelődési miniszter nyitotta meg, méltatva a projektum szerzőinek erőfeszítéseit és a regionális együttműködést serkentő európai alapítványok támogatását, ami nélkül nem jött volna létre a QuARTet Társulás eme utazó színházi fesztiválja sem. Kifejezte reményét, hogy ez az út követőkre talál, és a jövőbeni Európa közös víziójába beépülnek a kultúra és a művészet különféle ágazatainak nemzeti és egyéb sajátosságai. A miniszter rámutatott, hogy a kultúra mindannyiunké, különbözőségét pedig meg kell őrizni. Legalább ennyire fontos az interkulturális dialógus, mint amilyen az utazó fesztivál is.

A megnyitó után az egri Gárdonyi Géza Színház színre vitte Háy János: A Pityu bácsi fia darabjából készült előadását. Csütörtök Magyarország jegyében telt, nyilvános felolvasást tartottak, melynek alapját Háy János: A Gézagyerek színjátéka szolgáltatta, a pénteki nap a cseheké volt, a szombat a franciáké, a többi pedig a szerbiaiaké. Ma, szombaton 19.30 órától a Szerb Nemzeti Színházban a nantes-i Rictus Színház Sylvain Levey: Aszfaltdzsungel című előadása szerepel, vasárnap ugyanebben az időpontban pedig az újvidéki SZNSZ színre viszi Milena Marković Babahajóját. A hétfőn záruló fesztivál programja szerint a zárónapon 17 órakor kerekasztal-értekezletet tartanak A nemzetközi színházi együttműködés lehetőségei témájára, majd 19.30-kor a fesztivál tiszteletére a házigazda társulata bemutatja Maja Pelević: Én vagy valaki más (Ja ili neko drugi) című előadást.

Az utazó fesztivál következő állomása a csehországi Cheb lesz a jövő év márciusában, Eger a jövő év októberében fogadja a társulatokat, és a ciklus Franciaországban zárul 2010 márciusában. Az utazó fesztivál megrendezését 200 ezer euróval támogatja az Európai Unió, ami a költségek mintegy 40 százalékát teszi ki. A többit pályázatokon keresztül teremtik elő a körforgásban résztvevő teátrumok.