2024. július 18., csütörtök

A baj az elszámolásban volt

November végéig lehet korrigálni az oktatásügyben a nyári bérek elszámolását

A szociális dialógus megteremtésén kell fáradoznia az oktatásügyben dolgozóknak az állami szervekkel – vezette fel tegnap Mirko Radeta , a Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének körzeti és újvidéki elnöke azt az újvidéki tanácskozást, melyen a szakszervezet mellett képviseltette magát a dél-bácskai és szerémségi minisztériumi iskolai hivatal, az újvidéki oktatásügyi titkárság, valamint több általános és középiskola igazgatója.

A dialógust olyan „apró” kérdésekkel kell kezdeni, mint a fizetés elszámolása, a különféle szabályzatok alkalmazása, és a technológiai felesleg kérdésének kezelése, mondta.

Mint kiderült, a nyári hónapokban kirobbant fizetéselszámolási botrány még mindig nem tisztázódott. Egyes iskolákban – mint emlékezhetünk –, kisebb béreket osztottak ki július és augusztus hónapokra, mint arra számítani lehetett. A baj az elszámolásban volt, az iskolák különféle instrukciók alapján számolták el a nyári hónapokra a béreket, viszont csak a törvényes előíráshoz kellett volna tartani magukat: azaz az előző három hónap átlagát venni alapul. A korrekcióra az iskolák ígéretet kaptak, ám sok iskolában még mindig bizonytalanok az elszámolásban, s ezért semmilyen kérelemmel nem fordultak a minisztériumhoz. Jovo Vukčević, a dél-bácskai és szerémségi minisztériumi iskolai hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy az iskolák segítségért fordulhatnak hivatalukhoz, de mindenképp november végéig korrigálniuk kell a júliusi és augusztusi bérek elszámolását. Figyelmeztette a jelenlevőket, hogy a körzetben meglehetősen sok a szabálytalanság, e tekintetben az ország 21 régiója közül az előkelő harmadik helyen áll. A szabálytalanságok közé tartozik a technológiai felesleg kérdése is, ugyanis a diáklétszámhoz viszonyítva a jelenleg alkalmazásban levő tanári kar mintegy 30 százaléka munkafelesleg, miközben – főleg a különféle új tantárgyak tanítására –, újabb szakembereket vettek fel. Vukčević szerint elengedhetetlen a racionalizáció, aminek semmi köze a már jó ideje emlegetett átfogó ésszerűsítéshez az oktatásügyben, csupán a dolgok helyretételéről lesz szó.