2024. július 18., csütörtök

Óvodai gondok (3.)

Mi a helyzet a vajdasági iskoláskor előtti intézményekben?

Belgrádban 20 százalékos béremelést követeltek az iskoláskor előtti intézmények dolgozói (a fővárosi óvónők fizetése 32 000 dinár körül alakul, a takarítónők 17 000 dinárt keresnek a belgrádi óvodákban.) Tíz százalékos emelésben sikerült Belgrád polgármesterével kiegyezniük. Vajdaságban nem is terveztek munkabeszüntetést az iskoláskor előtti intézményekben, de érdekelt bennünket, mi a helyzet a tartomány néhány településén. Ma összeállításunk harmadik részét közöljük.

SZABADKA

Ahogy azt Dujo Runjétól, a szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény pedagógusától megtudtuk, a szabadkai óvónők várhatóan nem döntenek a munkabeszüntetés mellett, szeptembertől ugyanis 5 százalékos béremelést kaptak, így nincs okuk, hogy sztrájkoljanak.

Néhány megkérdezett szabadkai óvónő szerint problémát jelent, hogy nagyon sok végzett óvónő van, és nehéz elhelyezkedni az óvodákban, ahol a fiatalokat gyakran csak segédóvónőként alkalmazzák. Nekik ugyanolyan a végzettségük és a munkaidejük is mint az óvónőké, de a segédóvónők kevesebb fizetést kapnak, viszont több feladat hárul rájuk. Például maszkokat, díszleteket, kellékeket készítenek stb. Szabadkán az óvónők 30–35 ezer dinárt keresnek, a segédóvónők 25–26 ezret, a takarítónők és az egyéb kisegítő személyzet pedig 13 ezer dinárt.

ÚJVIDÉK

Újvidéken egészen más természetűek a gondok: kevés a hely, hiszen a város lakosainak száma az utóbbi évtizedben robbanásszerűen megnövekedett, amit az infrastruktúra nem tud követni. A városban kb. 1700 óvodai alkalmazott gondoskodik a legfiatalabbakról, és még ha az idei tanévben engedélyezték is az osztályonkénti létszám növelését, továbbra sem tudnak minden kérdésnek eleget tenni.

Borislav Samardžić, az újvidéki Radosno detinjstvo intézmény igazgatója szerint a csoportokban legfeljebb 10–20 százalékig engedélyezték a létszámnövelést, így eleget tettek a polgármester kérésének, hogy csökkentsék a várakozók számát, de ugyanakkor belefértek a városi költségvetés szabta keretbe is. Ennek az intézkedésnek köszönhetően Újvidéken 2700-ról 1100-ra csökkent azoknak a kicsinyeknek a száma, akik a várakozó listán szerepelnek