2024. augusztus 18., vasárnap

Szállás havi 740 dinárért

Első- és másodosztályú, európai előírásoknak megfelelő szálláshellyé alakulnak a szabadkai egyetemista otthonok

A két szabadkai egyetemista otthonban, a sétaerdei Ivo Lola Ribarban és a kertvárosi Bosa Miličevićben jelenleg 700 férőhely van, ahol elsősorban az állami költségvetés terhére tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók kapnak szállást mindössze 740 dinárért, de a lakók között gólyák, azaz elsősök is vannak (idén 160-an), s amennyiben marad szabad hely, az önköltséges hallgatók is beköltözhetnek, ők azonban már lényegesen többet fizetnek a szállásért, mintegy 6800 dinárt.

A sétaerdei egyetemista otthon rekonstrukciója és a kertvárosi szálláshely adaptációja után azonban kétszáz férőhellyel több lesz, az előző két szárnyát teljesen felújítják, az ottani éttermet korszerűsítették, az utóbbiba pedig több zuhanyzó és a szobákba vadonatúj bútor kerül.

– Az európai szabvány szerinti kollégiumokban kétágyas szobák vannak saját fürdőszobával. Mi is ezt szeretnénk elérni. Most hárman vannak egy szobában – tudtuk meg Veljko Vojnić igazgatótól – Az Ivo Lola Ribarban múlt év novemberében kezdődtek meg a munkálatok, az épület bontásával, csak a külső falak maradtak meg, évről évre haladunk több fázisban. Az első fázisban ezen épület egyik szárnya készül el. Kétágyas szobák lesznek, mindegyikben lesz zuhanyzó, teakonyha, televízió, internet. A beruházás értéke mintegy 70 millió dinár, amit fele-fele arányban az Oktatásügyi Minisztérium és a Tartományi Végrehajtó Tanács biztosított. A munkálatokat az Építőmérnöki Kar szakemberei folyamatos figyelemmel követik. Amikor elkészül az egyik szárny, akkor áthelyezzük oda a másik szárnyból a hallgatókat, és akkor a másik szárny felújítása következik.

Az Ivo Lola Ribar melletti kettes számú menza is korszerűsödött. Az étterem megkapta a HACCP tanúsítványt, amely élelmiszerbiztonsági szempontból ad értékelést, s ezek szerint a menzán az egyetemi hallgatók biztonságos élelmiszerhez jutnak. Az igazgató azt is elmondta, hogy a hús ára miatt ebből az élelmiszerből nem kapnak repetát a hallgatók, de főzelékből, salátából, köretből, kenyérből bármennyit elvehetnek az egy adag hús mellé, ami 100 grammot jelent, vagyis az európai előírásnak megfelelő mennyiség.

– Büszkén mondhatom, hogy az étkezés minőséges, s szeretnénk elérni, hogy a szálláshely is a lehető legmegfelelőbb legyen, ezért folynak most a munkálatok – mondta Vojnić – A Bosa Miličević kollégiumban 30 éves bútorok vannak, ezek cseréje van most folyamatban a Tartományi Oktatásügyi Titkárság támogatásának köszönhetően, emellett itt bővítjük a zuhanyzók számát is.

Persze felvetődik a kérdés, hogy ha a rekonstrukció és az adaptáció után első- és másodosztályúvá válnak a most harmadosztályú szállások, akkor a hallgatóknak mennyivel kell többet fizetniük. Az igazgató elmondása szerint a lakók elenyésző összeggel fizetnek majd többet, szinte meg sem fogják érezni. Ugyanis az állam jóváhagy az állami költségvetésből bizonyos összeget fejenként a kollégiumban lakó, állami költségen tanuló hallgatók után, s a bentlakó hallgatók ennek mindössze 21 százalékát fizetik, s ha nő is a szállásért fizetendő összeg, akkor is marad a 21 százalék. Az önköltséges hallgatók esetében sem nő meg drasztikusan az összeg.

Az elsős hallgatók számára már lezárult a pályázat, az említett két kollégiumban 160 gólya jutott szálláshoz. Az időseb egyetemi és főiskolai hallgatók november 1-ig jelentkezhetnek, és november 15-ig tart a beköltözés. Előnyt az állami költségen tanuló hallgatók élveznek, de a család szociális helyzetét is figyelembe veszik.