2024. augusztus 18., vasárnap

Láthatatlan kiállítás

Török István képeit két napig a Biofest standjai takarják el

Novák Mihályfotója

Ahogy arról tegnapi számunkban is hírt adtunk, a ma kezdődő Biofest, az egészséges ételeket népszerűsítő kétnapos rendezvény standjai takarják el Török István festményeit a szabadkai Szabadegyetem kiállítótermében.

A festő ötvenéves munkásságát bemutató retrospektív tárlat hétfőn este nyílt meg, s az alkotó természetesen felháborítónak, megalázónak és érthetetlennek tartja, ami történt.

– Hétfőn majdnem ideális körülmények között zajlott le a retrospektív tárlatom megnyitója a szabadkai Szabadegyetem kiállítótermében. Másnap, kedden délelőtt a teremben standokat állítottak fel a képeim elé, a magam kreálta paravánt lebontották, a munkák egy részét leszedték. Ez a retrospektív, hosszú éveken át alkotott munkáimat összefoglaló tárlatom és maga a megnyitó életem egyik legszebb emlékeként fog megmaradni nekem. Számomra érthetetlen, ami történt, mivel a kiállítótermet még júniusban egész novemberre lefoglaltam – kétszer két hétre – a saját részemre valamint a Q képzőművészeti csoport részére. Ennek ellenére a termet másoknak is kiadták. A történteket az intézmény részéről megalázónak, degradálónak tartom – áll Török István nyílt levelében.

Blažo Perović, a Szabadegyetem igazgatója kérdésünkre, hogy miért történt mindez, annyit tudott elmondani, hogy igen, a fesztivál valóban károsítja egy kicsit a kiállítást, de a Biofest mindössze két napig tart, miközben a kiállítás december 1-ig tekinthető meg, és a több éves hagyományra visszatekintő rendezvény megtartására minisztériumi engedéllyel rendelkeznek, nem tudnak mit tenni, így alakult.