2024. augusztus 18., vasárnap

Tehetségpont Szabadkán

Összefogás a tehetséges diákokért

Tizenkét alapító tag – tehetségek felkutatásával is foglalkozó szabadkai székhelyű intézmény: a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Magyarságkutató Tudományos Társaság, a Majsai Úti Általános Iskola, a Széchenyi István Általános Iskola, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Klub 21 Pozitív Kommunikációért egyesület, a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium, a Roma Edukatív Központ, a Műszaki Középiskola, a Nyitott Távlatok, az Október 10. Általános Iskola és a Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola képviselői – írta alá azt a dokumentumot, amellyel megalakult a szabadkai tehetségpont, melynek székhelye a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar lett.

A szervezet célja az észak-bácskai körzetben a tehetséges általános iskolások, középiskolások, főiskolai és egyetemi hallgatók felkutatása és felkarolása, konferenciák, továbbképzések, különböző versenyek szervezése, pályázati pénzek előteremtése, cserediák és cseretanár programok megvalósítása, és együttműködés más tehetséggondozó pontokkal, hogy a tehetséggondozás valóban egy hatékonyan működő, intézményesen szervezett rendszerré váljon.

Az ünnepélyes aláíráson jelen voltak debreceni vendégek is, dr. Balogh László, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke és dr. Mező Ferenc, a Kockakör Tehetséggondozó Kulturális Egyesület elnöke akik elmondták, hogy számos lehetőség adódik az együttműködésre a határon túli tehetségpontokkal, így a szabadkaival is, de mint Gajda Attilától megtudtuk, Zentán már fél éve létezik tehetségpont, amellyel a debreceni tehetségpont ugyancsak kapcsolatot tart.

Fontos, hogy a tehetségpontok egymással, és a tehetségeket nem irigyelve egymástól dolgozzanak, ahogyan az is, hogy kapcsolatban álljanak az oktatási intézményekkel. Az alapító tagokhoz természetesen csatlakozhatnak a tehetséggondozásban részt venni szándékozó intézmények.