2024. július 18., csütörtök

Itthon otthon lenni

Temerini fölénnyel zárult a 17. Tini-Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedő
A 17. Tini-Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedő győztesei (Ótos András)

Húsz versenyző részvételével, telt ház előtt tartották meg szombaton Temerinben a 17. Tini-Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedőt, melyet Vajdaság-szerte hallhattak a könnyű zene kedvelői az Újvidéki Rádiónak, illetve az internetnek köszönhetően még távolabb is. Az idei fesztivál a helybeliek fölényes győzelmével zárult, bár sikernek könyvelhető el az is, hogy sok új tehetség bukkant fel, akik vállalták a megmérettetés kockázatát, továbbá az, hogy Vajdaság 14 helységéből érkeztek, és ami még fontosabb: a színvonal is emelkedő tendenciát mutat, legalább is ezt hangsúlyozta ki a zsűri.

A vetélkedő abszolút győztese a 13 éves helybeli Óvári Dániel, aki a Ha volna két életem című Piramis-szám előadásával a közönségdíj mellett elnyerte a zsűri egyöntetű véleménye szerint is az első díjat tini kategóriában. Ebben a kategóriában második helyezett az újvidéki Perišić Diana a Let it be/Legyen így című örökzöld Beatles-dal magyar nyelvű tolmácsolásával, melyhez a szöveget maga szerezte. Harmadik helyezett a szentmihályi Kószó Emília a Nox ismert dalának, az Eskünek a kitűnő tolmácsolásáért. Az ifjúsági korosztályban a temerini Kovács Anikó diadalmaskodott. Immár tizedszer vetélkedett, és teljes érettséggel adta elő A régi ház körül című közismert dalt, melyet a zsűri ugyancsak egyöntetűen a legjobb teljesítménynek talált. Második a szabadkai Jurity Andrea, a Jég dupla whiskyvel című dal meggyőző előadásával, harmadik pedig a közönség másik kedvence, a budiszavai/ tiszakálmánfalvi Nagy Csongor lett Demjén Ferenc Nem kell, hogy megbocsáss című dalának interpretálásával. A díjakat Farkas Katalin, a Magyar Rádió zenei szerkesztője, egyben a zsűri elnöke adta át, a zsűri további tagjai Lévai Aksin Laura fuvolaművész, Füstös Dénes és Verebes Ernő zeneszerzők, valamint Hajdúk János, a VRTV hangmérnöke voltak. A zsűri elismerően szólt a zenekar teljesítményéről, melynek tagjai: Bugyi Zoltán és Dániel, Kucsera Csaba, Burai Károly, Kanalas Róbert, Vojnić Tunić Zsolt és Szabó Árpád voltak.

Az 1992-ben útjára indított könnyűzenei vetélkedő szervezői, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Egeresi Sándort, a Tartományi Képviselőház elnökét kérték fel a rendezvény megnyitására, aki köszöntőjében kifejtette, meggyőződhetett róla, hogy a tini fesztivál nemcsak szórakozást kínál, hanem összetartozásunkat, megmaradásunkat is szolgálja azon túl, hogy kifutópálya a tehetséges fiataloknak.

– A rendezvény hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok itthon otthon érezhessék magukat – mondta.

Az est sztárvendége a kilenc évvel ezelőtt épp a tini fesztiválon feltűnt, ma már énekesi karrierjét építőDér Henrietta, és a magyarországi SugarLoaf zenekar voltak.

A vetélkedő fővédnökei a TVT kisebbségügyi és művelődési titkársága, a temerini önkormányzat, és az ugyancsak helybeli Első Helyi Közösség, valamint a vajdasági magyar média, továbbá nagyszámú vállalat és vállalkozó voltak.