2024. július 18., csütörtök

Törvénytelen a hiányzó pontok megfizettetése

A minisztérium szerint a karok kötelesek megtéríteni a tandíjat azoknak a hallgatóknak, akik utólag megszerezték a költségvetés terhére való tanulás jogát

Azok a szerbiai karok, melyek megfizettették a hallgatókkal a tandíjat a folyó tanévre, viszont a hallgatók a múlt heti kormányhatározattal megszerezték a költségvetés terhére való tanulás jogát, kötelesek visszafizetni azt teljes összegben – jelentette ki szombaton Žarko Obradović köztársasági oktatásügyi miniszter.

A kormány, mint ismeretes, az Oktatásügyi és a Pénzügyminisztérium javaslatára magára vállalta, hogy közköltségen tanulhat minden hallgató, aki legalább 42 pontot megszerzett a hatvanból az elmúlt tanév folyamán. Az oktatásügyi minisztérium minden kart kártalanít, így nem érheti őket pénzügyi veszteség a szóban forgó döntés miatt.

Külön kérdés azonban, hogy mi lesz azzal a pénzzel, melyet a karok nem tandíj, nem is iratkozás, hanem pontkülönbözet címen fizettettek meg a hallgatókkal ugyancsak iratkozáskor. Akinek ugyanis 42-nél több pontja volt, iratkozhatott, de a hatvanig hiányzó pontjaik számát beszorozták bizonyos összeggel, kartól függően 750–1300 dinárral. Szép kis tétel gyűlhetett össze ilyen alapon is a felsőoktatási intézményekben, melyek megfizettetését az Oktatásügyi Minisztérium ugyancsak elutasította, azaz törvénytelennek tartja. Felszólította a karokat ezen összegek visszafizetésére is.

A bolognai rendszer szerint tanuló hallgatóknak meg kell szerezniük az adott tanulmányi évre előírt 60 pontot, a következő évre való iratkozásnál tehát nem lehet hiányzó pontjuk. Csakhogy a szerbiai karok lehetővé tették, hogy átmeneti időszakban kevesebb ponttal is beiratkozhassanak az egyetemisták a következő tanévre, a hiányzó pontokat pedig, mint tapasztaljuk, megfizettetik.

A karok nem szívesen nyilatkoznak a kérdésről. Elismerik ugyan, hogy a minisztérium külön értesítésben hívta fel a figyelmet a „pontmegfizettetés” törvénytelenségére, mégis mihelyt konkrét nyilatkozatra kerülne sor, a felelősök utolérhetetlenné válnak.

Úgy tűnik, az Oktatásügyi Minisztériumon múlik, hogy a karok mennyire tartják tiszteletben a törvényt, és a minisztérium konkrét utasításait, hiszen az oktatási felügyelőség körbejárta a karokat, és felhívta a figyelmet a létező problémára. Arra a kérdésünkre, hogy a minisztérium fellép-e azok ellen, akik mégis megfizettették a hiányzó pontokat, és utólag sem adták vissza a hallgatóknak, ugyancsak nem tudtunk választ kapni. Az e-mailben kért kérdésre meg kell várni a választ.