2024. július 18., csütörtök

Ünnepélyesség és versenyszellem a TDK-án

Holnap kezdődik a 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia az újvidéki Technológiai Karon – A Kristálygömb Díjat szombaton adják át Lázár Tibor festőművésznek

Több mint nyolcvan előadás készült a holnap kezdődő 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciára, melynek idén is, csakúgy mint tavaly az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara ad otthont. Ennél azonban nagyobb a résztvevő és kutatásokkal is foglalkozó fiatal egyetemi hallgatók száma, a szervezők szerint száznégyen mutatkoznak be, mivel egy-egy dolgozatnak nem ritkán több szerzője is van. A háromnapos rendezvény az Újvidéki Színház előcsarnokában kezdődik csalogató művészeti programokkal, majd úgyszólván itt is fejeződik a szokásos TDK-bulival.

Mint azt dr. Csányi Erzsébet, a rendezvény főszervezője kifejtette, minden készen áll a nyitásra. Az idei konferencia rendkívül gazdagnak ígérkezik, épp ezért remélik, hogy a résztvevőkön és a mentoraikon, valamint a tudományos élet képviselőin kívül mások is megtisztelik jelenlétükkel a rendezvényt, annál is inkább, mert igen színvonalasnak ígérkezik. Mint ismeretes, a VMTDK-ra 26 éven aluli, itthon vagy Magyarországon tanuló vajdasági egyetemi hallgatók és kutatók jelentkezhetnek, valamint külön kategóriában a 26-30 év közötti kutatók is benevezhetnek önálló tudományos kutatásokkal, ill. művészi alkotással. A tudományos diákköri konferencia törzsét a több éven át visszajáró, saját fejlődési utat bejáró fiatalok képezik, így lesz ez idén is. Egyrészt hároméves képzési ciklusuk során maguk a Felsőoktatási Kollégium kollégistái azok, akik fellépnek, ezen túl pedig vannak lelkes fiatalok, akik szervezőként és kutatóként is minden évben kipróbálják magukat.

– A VMTDK a kezdetektől az ünnepélyesség és a versenyszellem ötvözetét hozza létre, hisz maga a bemutatkozás már megmérettetés, a konferencián eleve adott a siker és a többiekhez hasonlítás lehetősége. Mivel a szakterületek tarkasága van jelen, nincs értelme az almát a körtével szemben zsűriztetni – mondta a főszervező. – Viszont már tavaly finomítottunk a konferenciának ezen az aspektusán is. Hat szekciónk (élő természettudományok, élettelen természettudományok, műszaki tudományok, társadalomtudományok, humán tudományok, művészetek) van 12 szekcióvezető tanárral. Bevezettük, hogy a szekcióvezető tanárok minden forduló, vagyis hat előadó után kiértékelik a szóbeli előadást, felhívják a résztvevő figyelmét a produkció értékeire, fogyatékosságaira. Az idén a Tudományos Bizottság, melynek elnökedr. Gábrity Molnár Irén, három kategória szerint rangsorolni fogja az előadókat.

A konferencia nyitóestjén, pénteken 19 órakor az Újvidéki Színház előcsarnokában Maurits Ferenc megnyitja Lázár Tibor festőművész kiállítását, majd Szűcs Mihály ad hangversenyt, ezt követően performance-szerű színházi produkciók következnek, és végezetülAz apokalipszis hangjaicímmel zenei allúziókat hallhatunk Sziveri János verseireAsztalos Alfréd (klarinét), Szűcs Mihály (fagott), Krizsák Viktor (nagybőgő), Nyers Lehel (ütősök) előadásában. Szombaton 9.óra 30 perckor Fababaálombál (a Zentai Gimnázium Drámacsoportjának adaptációja Weöres Sándor versei alapján Máriás Endre rendezésében) című összeállításával veszi kezdetét az ünnepélyes megnyitó, majd 10 órakor Simon Vilmos, a tavalyi rendezvény Kristálygömb Díj nyertese mond megnyitó beszédet. A további köszöntőket követően tartja meg plenáris előadását dr. Csermely Péter, a Magyar Biokémiai Egyesület alelnöke Mikor kreatív egy fehérje a sejt hálózatában és hogyan segít ez bennünket a sikerben? címmel, valamint öt plenáris előadás hangzik el a diákok munkáiból. Délután 13.óra 30 perckor kezdődnek a tudományos diákköri ülések a következő szekciókban: élő természettudományok (szekcióvezetők: Kastori Rudolf akadémikus, dr. Dujmovics Ferenc egyetemi tanár, mgr. Barak Ottó tanársegéd), élettelen természettudományok és műszaki tudományok (szekcióvezetők: dr. Zavargó Zoltán rendes egyetemi tanár, dr. Nagy László rendkívüli egyetemi tanár, dr. Péics Hajnalka rendkívüli egyetemi tanár, és a budapesti dr. Cinkler Tibor egyetemi docens, társadalomtudományok (szekcióvezetők:dr. Gábrity Molnár Irén rendes egyetemi tanár, dr. Györe Zoltán docens, és a szegediKékesi Márk Zoltán tanársegéd), humán tudományok (szekcióvezetők:dr. Csányi Erzsébet rendkívüli egyetemi tanár, mgr. Halupka-Rešetar Szabina, és Samu János Vilmos tanársegéd), művészetek (szekcióvezetők:mgr.Vitkay Kucsera Ágota egyetemi docens, Antal Szilárd egyetemi docens, és Kapitány Attila grafikusművész.

A diákelőadások után 19 órától tartják meg a tudományos-mentori értekezletet, majd 19.óra 30 perctől konferencia-kiértekelő kerekasztal lesz. A kar amfiteátrumában ekkor adják át az okleveleket és a Kristálygömb Díjat, melyet idén harmadszor ítélnek oda, az idei díjazott Lázár Tibor. Csak ezután veszi kezdetét a barátságerősítő party, azaz a TDK-buli az Újvidéki Színház kistermében, ahol 20.30-ra várják a fiatalokat, műsoron: Pillangók szabadon – DNS röpt, Zenei improvizáció: Asztalos Alfréd és Vanger László, Grufti Groove Sounds – Jam session (Asztalos Alfréd, Szűcs Mihály, Krizsák Viktor, Nyers Lehel). Vasárnap aTDK-szervezők kiértékelő kerekasztalát rendezik meg.