2024. július 18., csütörtök

A tanári licenc csak várat magára

Az oktatásügyi titkárság mindeddig hiába szorgalmazta, hogy a vajdaságiak anyanyelvükön, a tartomány területén szerezhessék meg a munkavégzéshez szükséges licencet

– A tárgyalások folyamatban vannak, de még mindig nem kaptunk hivatalos értesítést a köztársasági oktatásügyi minisztériumból arra vonatkozóan, hogy a főváros helyett a tartomány területén megszervezhetnénk a tanári licenc megszerzéséhez szükséges vizsgáztatást – nyilatkozta dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi és művelődési titkár lapunknak.

Mint arról már több ízben beszámoltunk, nagy gondot jelent, hogy a magyar ajkú tanárok, de különösen a pályakezdő óvónők, tanítók, magyar szakosok licencének megszerzéséhez szükséges vizsgaórát Belgrádban kell megtartaniuk. Ugyanez vonatkozik a többi nemzeti közösséghez tartozó pedagógusokra is, még akkor is, ha megfelelő szinten beszélik az állam nyelvét, viszont nem az állam nyelvén tanítanak, nem a többségi nemzethez tartozó gyerekeknek. Arról nem is szólva, hogy Belgrádban olyan bizottságot tudnak összeállítani, amelyik nem ért a kisebbség nyelvén. Dr. Jeges Zoltántól arra kértünk választ, hogy mikorra várható a hosszú ideje rendezetlen kérdés elmozdítása a holtpontról, hiszen a tanárokat egyfelől sürgetik a licenc megszerzésére, másfelől nem teszik számukra lehetővé a megfelelő körülmények közötti vizsgázást.

– A Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság már többször rámutatott erre a problémára a minisztériumnál, de mindeddig megoldás nem született. Az új miniszterrel már tárgyaltunk erről a kérdésről, mi azt kérjük, hogy a köztársaság ebben a témakörben ruházza át jogkörét Vajdaságra, hiszen igen különböznek egymástól a szűkebb szerbiai, a belgrádi, vagy a vajdasági oktatási sajátosságok. Azt hiszem, erre nem kerülhet sor mindaddig, amíg Szerbia parlamentje nem fogadja el Vajdaság statútumjavaslatát. Mivel legalább két éve gond a licenc kérdése, viszont az idő sürget, átmeneti megoldást is javasoltunk a minisztériumnak, azt, hogy kihelyezett bizottság vizsgáztasson Vajdaságban, melynek tagjait a tartományi oktatásügyi titkárság nevezi ki. Sajnos, még erre a kérésünkre sem kaptunk választ – mondta többek között a titkár.

Ugyanakkor az újvidéki Bölcsészettudományi Karra érkezett egy felkérés a köztársasági oktatásügyi minisztériumból, hogy adjanak javaslatot a kisebbségi nyelveken tanító pedagógusokat vizsgáztató bizottságok tagságába. A kar tanárai eddig is részt vettek ebben a munkában, Belgrádba kellett utazgatniuk, térítést viszont nem kaptak. A minisztérium ezúttal sem részletezte, hogy a jövőbeni bizottságok tagjai hol vizsgáztatnak, vajon továbbra is a fővárosban, vagy Újvidéken, esetleg Vajdaság valamely helységében. Dr. Láncz Irén, a Magyar Tanszék vezetője elmondta, hogy a tanszék tanárait legalább 4-5 éve mellőzik, tehát nem vizsgáztatnak, ám most a kari tanácsülésen szorgalmazták, hogy a szóban forgó bizottságtagok névsorát küldjék el a minisztériumnak, abban a reményben, hogy végre Belgrád is belátja a helyben való vizsgáztatás előnyeit.