2024. augusztus 18., vasárnap

Ha a tanár nem beszél magyarul

Lehet-e idegen nyelvet nem anyanyelven tanulni?

A minap egy olvasói levél érkezett a szerkesztőségünkbe, amelyben arról értesítettek bennünket, hogy a szabadkai Sonja Marinković Általános Iskola felső tagozataiban a magyar osztályokban a kémiát, a szerbet és az angolt magyarul nem beszélő tanárok adják elő.

Hogy bővebb információt tudjunk meg erről, először telefonon érdeklődtünk az érintett iskolában, s bár az igazgató telefonon nem kívánt nyilatkozni, felajánlotta, hogy személyesen keressem fel. Ám amikor elmentem az iskolába, az igazgató azt mondta, hogy így sem kíván nyilatkozni és reagálni a hallottakra. Csupán azt tudtuk meg, hogy a kémiát szerb nemzetiségű, de magyarul is beszélő tanárnő adja elő, de a kérdésre, hogy mi a helyzet az angollal, már nem kaptunk választ, de az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy számos iskolában van fordított helyzet, azaz szerb osztályokban adnak elő olyan magyarok, akik nehezen beszélik a szerb nyelvet.

Utánajártunk, és megtudtuk, a kémiatanárnő valóban beszél valamennyire magyarul, a szerb és az angol nyelv tanárai viszont egyáltalán nem.

Azt a levelet, amely a mi szerkesztőségünkbe is eljutott, a Magyar Nemzeti Tanács is megkapta. Soós Edittől, az MNT Intézőbizottságának közoktatási kérdésekkel megbízott tagjától megtudtuk, tudnak az esetről, beszélt is az igazgatóval, és véleményük szerint az igazgató komolyan kezelte a helyzetet: alakult egy csoport, akik között voltak magyar tanárok is, és meglátogatták az órákat.

Ahogy Soós Edit is elmondta, fontos, hogy szakember legyen a felvett tanár, és beszélje azt a nyelvet,amelyen a tanítás folyik. Az előbbi bizonyítható, viszont az utóbbiról nincsenek igazolások, a nyelvi tudás ellenőrzésére nem léteznek szabályok. Persze felvetődik a kérdés, hogy mi a fontosabb, hogy szakmailag vagy nyelvileg legyen megfelelő a tanár. Az ideális természetesen az, amikor mindkettő megvan: szakmai felkészültség és a nyelvismeret is, ám tény, hogy Szabadka község borzasztó nagy hiányban szenved magyar és magyarul tudó szaktanárokból, magyar anyanyelvű angoltanárokból különösen nagy a hiány. Az, hogy ilyen helyzetben mi a fontosabb a szakmaiság vagy a magas szintű nyelvismeret, tantárgya válogatja.

– Az igazgató kompetenciáját bizonyítja, hogy nem alsó tagozatosokhoz vette fel a szerb angoltanárt, hanem felsőben tanít, s a gyerekek szerb nyelvtudása alapján már meg tudja értetni magát a tanár velük – hallottuk Soós Edittől, aki elmondta, az MNT annyit tehetett, hogy elindított egy folyamatot, hogy az iskolákban odafigyeljenek a magyar tannyelven való oktatásra, de a mi hatósugarunk nem terjed ki arra, hogy milyen legyen egy-egy iskolában a személyi felállás a tanári karban.