2024. július 18., csütörtök

Pécs határtalan város

Az Európa kulturális fővárosa címet 2010-ben betöltő baranyai város Vajdaságot is bekapcsolja a programokba – Pécsi tisztségviselőket fogadott Milorad Đurić tartományi művelődési titkár

Gonda Tibort, Pécs alpolgármesterét és Szalay Tamást, Pécs 2010-es Európa Kulturális Főváros programjának kulturális igazgatóját fogadta tegnap Milorad Đurić tartományi művelődési titkár. A két város a tervek szerint a jövő év tavaszán testvérvárosi kapcsolatba lép, ám ettől függetlenül az együttműködés – különösen a művelődés terén –, az utóbbi időben intenzívvé vált. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a baranyai megyeszékhely, Pécs a kontinens kulturális fővárosi tisztjére készülve Vajdaságot is szeretné bekapcsolni a programokba, s ennek jegyében az Újvidéki Színház és a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely már vendégszerepelt Pécsett, és a tartományi művelődési titkárság is nemrégiben látogatást tett a városban, amikor ismertették mindazokat a programokat, melyekkel Vajdaság bemutathatná kultúráját Pécsett 2009-ben és 2010-ben.

(Dávid Csilla fotója)

A vendégek elmondták, hogy a Pécs határtalan város, illetve a Pécs a Balkán kapuja mottóval illetett 2010-es év a város számára azt jelenti, hogy fokozzák az együttműködést többek között Vajdasággal is, aminek legfontosabb hozadéka egy ún. kommunkációs mező kialakítása, melynek szereplői nemcsak a kulturális életben keresendők, hanem más szférákban is. Újvidék és a tartomány, valamint Pécs kapcsolatának ápolásában kivételesen fontos szerepet játszott Magyarkanizsa, mely több évre visszamenőleg ápolja kapcsolatait a Baranya megyei várossal, így a híd szerepét betöltő város színeiben a találkozón jelen volt Bálint Zoltán és Bicskei Zoltán. Milorad Đurić művelődési titkár örömét fejezte ki a vendégeknek az együttműködés elmélyítése miatt, és bejelentette, hogy jövőre, illetve 2010-ben vajdasági részről Pécsett bemutatkozik az újvidéki Szerb Nemzeti Színház: Jezik zidova című produkciójával, a čortanovci írótábor, a Stara Pazova-i színház, a szabadkai Gyermekszínház, a magyarkanizsai Nagy József-féle társulat, Boris Kovač, az EXIT zenei rendezvény, és mások.

Az együttműködés keretében a legközelebbi fontos dátum december 13-a, amikor az Újvidéki Színház Pécsett színre viszi a Rocky Horror Show c. előadását.