2024. augusztus 18., vasárnap

Tavasszal átadják

Az Augustinianum teljes bútorzatának költségét egy anonimitást kérő német alapítvány fedezi

Külsőleg teljesen elkészült a szabadkai Augustinianum, a majdani egyetemi szintű teológiai képesítést szerző hallgatók kollégiuma, ahol majd a vendégtanárokat is elszállásolják. 30 szoba, 2 előadóterem, könyvtár, egy kápolna, egy ebédlő és egy társalgó van a kollégiumban. Jelenleg a beltéri munkálatok folynak az épületben, csempéznek és a vízvezeték-hálózat bevezetésén dolgoznak.

Tavaszra marad a belső bútorzat beszerzése. Augusztus végén itt járt egy magát megnevezni nem kívánó alapítvány igazgatója, és megígérte, hogy fedezik a teljes bútorzat költségét. Ahogy a püspökség illetékesétől megtudtuk, most ott tartanak, hogy három vállalat árajánlatát küldték el az alapítványnak, s hamarosan meg is rendelik a bútorokat. Az épület tavasszal még nem készül el teljesen, de akkor tartanak majd egy ünnepélyes megnyitót.

Tervbe vették, hogy a hitoktatói képzés egyetemi szintre emelkedjen. A legújabb, és a minisztérium és a képzésnek otthont adó Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar szerint is legelfogadhatóbb lehetőség, hogy a képzés az említett karon belül folyjon, elképzelhető, hogy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hitoktatói osztályaként. A képzés a mostanitól, a hétvégenként megszervezett előadásoktól eltérő, rendes nappali képzés lenne, s a hallgatók egyetemi szintű oklevelet szerezhetnek, és állami támogatásban, ösztöndíjakban is részesülhetnek majd.