2024. július 18., csütörtök

Pedagógussztrájk, vagy mégsem?

Egyes szakszervezetek sztrájkot helyeztek kilátásba – Mi a helyzet Vajdaságban?

A szerbiai kormánynak december 10-éig kell aláírnia az ágazati kollektív szerződést. Valamint új megállapodást kell aláírniuk a bérek növeléséről az oktatásügyben – ezt Branislav Pavlović , a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke jelentette ki tegnap. Mint mondta, ellenkező esetben a többi tömeges pedagógus-szakszervezettel együtt a szakszervezeti harc minden eszközét bevetik, amelybe a munkabeszüntetés is beletartozik.

A Vajdasági Pedagógusok Független Szakszervezete úgy ítéli meg, hogy jelenleg nincs reális alapja a sztrájknak. A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete egyelőre nem fontolgatja a munkabeszüntetés bejelentését, mert nem tartja megfelelőnek a pillanatot.

Pavlović kijelentette: azt követelik, hogy a 2009-es költségvetés elfogadása előtt írják alá a jegyzőkönyvet, amely az oktatásügyben dolgozók bérének jövő évi növekedésére vonatkozik. Mint a szakszervezeti vezető hangsúlyozta, számítanak annak az ígéretnek a teljesítésére, hogy jövő márciusban és szeptemberben 4-4 százalékos fizetésemelés lehetséges. Mint megjegyezte, miután mind a 12 havi bért kifizetik, a költségvetésben az oktatásügy számára elkülönített eszközökből még mindig majdnem 1 milliárd dinár marad.

– A Vajdasági Pedagógusok Független Szakszervezete most úgy ítéli meg, hogy jelenleg nincs reális alapja a sztrájknak – jelentette ki Zdravko Kovač, a VPFSZ elnöke. – . A költségvetésből elkülönített eszközökből 2 éve 88 százalékot fordítottak az iskolákban dolgozók fizetésére, idén már 93 százalék a bérekre ment el és csak 3 százalék jutott az iskolai javításokra és egyéb kiadásokra.

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete (VTDSZ) egyelőre nem fontolgatja a sztrájk bejelentését, mert nem tartja megfelelőnek a pillanatot – jelentette ki Milorad Protić elnök. A VTDSZ szerint olyan lényeges kérdésekben kell még tárgyalni az illetékes minisztériumokkal, melyek meghatározzák a pedagógusok jövő évi bérét. A pedagógus szakszervezetek képviselői ma találkoznak a köztársasági oktatásügyi miniszterrel és a pénzügyminiszterrel, hogy megvitassák az idei költségvetésből fennmaradt összeg elosztását. A VTDSZ síkra fog szállni azért, hogy a pedagógusok bére jövőre kövesse az inflációt. Amíg nem derül ki az ellenkezője, addig a VTDSZ nem fontolgatja a sztrájk gondolatát.