2024. július 18., csütörtök

Ólomszív és Télapó hadművelet

Folytatódik a felújítás a szabadkai Gyermekszínházban

A szabadkai Gyermekszínház a Nišben megrendezett negyvenedik Szerbiai Bábszínházi Találkozóról ismét díjakkal tért haza. A Gyermekszínház Biljana Vujović rendezésében a szerb nyelvű You (Te) című előadással vett részt a találkozón, ahol Szarapka Tibor a legjobb díszletért, Biljana Vujović pedig a legjobb jelmezekért kapta a díjat. Janovics Erika , a szabadkai Gyermekszínház jelmeztervezője, aki a niši Bábszínház által bemutatott Kis herceg című előadás bábjait tervezte, úgyszintén díjban részesült a legjobb bábkreáció kategóriában.

Árokszállási Sz. Márta, a Gyermekszínház művészeti vezetője beszámolt a közelgő újévi műsorról is, mely a Télapó hadművelet címet kapta. Mivel a Gyermekszínház felújítása jelenleg is folyik, a kétnyelvű zenés előadást a Népkörben és a Bunjevačko Kolo művelődési központokban fogják megtartani, melynek rendezését Olivera Đorđević ,a Népszínház szerb nyelvű társulatának igazgatónője vállalta el. Arra is lehetőség lesz, hogy eleget tegyenek meghívásoknak és az újévi műsort más helyekre is elvigyék. A Gyermekszínház tervei szerint ebben az évadban is lesznek vendégjátékok, így magyarországi és bolgár gyermekszínház is elhoz egy-egy bábelőadást, továbbá Szloboda Tibor Ólomszív című magyar nyelvű musicalét is bemutatják majd.

A Mesébelépő elnevezésű nyereményjáték továbbra is folytatódik, és azok a gyerekek, akik a színházi előadások során nyolc pecsétet összegyűjtenek, ajándékban részesülnek.

Vojislav Mihajlović, aki a Gyermekszínház felújítási munkálatait ellenőrzi, elmondta, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap jóvoltából 20 millió dinárt hagytak jóvá, melyből többek között a vízvezetéket, a világítást, a színpadmechanikát fogják felújítani. A tervek szerint a munkálatok két hónapig fognak tartani és február végére elkészülhet a színház egy része. A Nemzeti Beruházási Tervél újabb pénzeszközökre is pályáztak, hogy a teljes elektromos hálózatot kicseréljék és a tűzvédelmet is megoldják.

Jaka Prka Vujević, a Gyermekszínház igazgatónője sajnálatát fejezte ki, hogy ezekből a pénzeszközökből még mindig nem tudják lehetővé tenni a sérültek számára a színház elérhetőségét, de mindenképpen arra fognak törekedni, hogy ez a tervük is megvalósuljon és minden gyermek előtt nyitva álljon a Gyermekszínház.