2024. július 18., csütörtök

Iskolacsengő helyett vészcsengő

Mi kellene ahhoz, hogy hét év múlva is nyíljon magyar első osztály Ürményházán, ahol idén csupán egy újszülöttet anyakönyveztek?

Lehet, tényleg nem jár messze az igazságtól az az ürményházi tanítónő, aki a dél-bánáti falu magyar nyelvű oktatásának még körülbelül tíz évet ad. A borúlátó jóslat egyáltalán nem megalapozatlan, hiszen a faluban idén csupán egyetlen újszülöttet jegyeztek. Ennek a picinynek hét év múlva csak akkor lesznek iskolatársai, ha időközben új lakosok költöznek a helységbe. Azok viszont, a jelenlegi tapasztalat szerint, valószínűleg nem magyar ajkúak lesznek. Biztató ugyanakkor, hogy jövőre négy kisgyermek világra jöttére lehet számítani, kérdés azonban, addig megmarad-e a magyar nyelvű oktatás, amíg ők négyen iskolaéretté cseperednek?

A nagy múltú, idén 175. évfordulóját ünneplő iskola jövője egyelőre nem annyira kérdéses, mint az, hogy milyen nyelven folyik majd az oktatás. A nyolcosztályos képzést 1995-ben visszanyerő tanintézményben jelenleg 74 diák tanul, 47-en az alsó és 27-en a felső tagozaton. Egyik-másik tablón több a tanár, mint a diák. Pedig tanárból sincs sok, vagy elegendő. A zichyfalvi (Plandište) Dositej Obradović iskola kihelyezett tagozatán, Ürményházán, még túlsúlyban vannak a magyar tanulók, az alsó tagozatokon a 47-ből 28 magyar ajkú, a többiek: zömmel vegyes házasságból származó diákok pedig szerb nyelven tanulnak. A másik két dél-bánáti szigetben, ahol megmaradt a magyar nyelvű nyolc osztályos oktatás – Torontálvásárhelyen és Székelykevén –, sokkal nagyobb a tanulók lélekszáma, noha ott is egyre-másra létszámcsökkenést jegyeznek.

Az ürményházi Rózsa Ilona tanítónő és Dulka Andor történelemszakos tanár fejtegetése szerint a térségnek nemcsak azzal van komoly gondja, hogy csökken a népszaporulat, és hogy nagy a magyar ajkúak elvándorlása, hanem az is, hogy a bánsági magyar szigetek távol esnek egymástól, de az oktatási központtól, Nagybecskerektől is. Ez napi ingázásra kényszeríti a magyarlakta falvakból kikerülő diákokat, s erre mostmár általános iskolai szinten is szükség mutatkozik. Olyan esetben, ha egy-két főre nem nyitnak osztályt valamely faluban, akkor ezeket a gyerekeket átirányíthatják másik faluba, ahol valamennyivel többen vannak. Ilyen alapon jelenleg egy nezsényi diák szaporítja az aránylag kis létszámú ürményházi tagozatot.

Hogy az iskolacsengő helyett ne a vészcsengőt kelljen meghúzni, és hogy mit lehet, vagy kellene tenni a működőképes és vonzó magyar oktatási hálózatért, vagy annak fennmaradásáért, azt a vajdasági magyar szigetvilágban különösen könnyű felismerni. Nyilvánvaló, hogy elsősorban több gyerekre lenne szükség. De, a sokat emlegetett önálló magyar iskolarendszer is megkerülhetetlen – melynek kereteiben átláthatóbbá és áthidalhatóbbá válnának a dél-bánátihoz hasonló gondok –, kellene áldozatkész és jól felkészült tanári kar, jól felszerelt iskolák, megfelelő anyagi támogatás, hozzáférhető kollégiumi ellátás a jelentős iskolaközpontokban és szórványközpontokban, hatékony diáksegélyezés és önsegélyezési rendszer, amely tanulásra ösztönzi a diákságot. A felsoroltak egy része megadatott, de átgondolt, cselekvőképes szakmai rendszerről korántsem beszélhetünk. Enélkül viszont az ürményházi tanítónő jóslata könnyen beigazolódhat.