2024. július 18., csütörtök

Olaj lenne a tűzre

A Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia nem ad ki válaszközleményt a szerbiai rokonintézmény éleshangú, elítélő véleményére

Korábbi bejelentésével ellentétben a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia tegnap nem adott ki hivatalos közleményt a Szerbiai Tudományos és Művészeti Akadémia éleshangú reagálására, melyben az megkérdőjelezi a tartományi rokonintézmény létjogosultságát. Mint azt kérdésünkre dr. Papp Endre professzor, a VTMA elnöke kifejtette, senkinek sem célja a helyzet elmérgesítése, márpedig egy válaszközlemény csak olaj lenne a tűzre.

Dr. Papp korábbi nyilatkozataiban is üdvözölte, hogy a vajdasági akadémia helyet kapott a vajdasági statútum tervezetében. Véleménye szerint az SZTMA-ban még él a nyolcvanas években életre kel „memorandum-szellem”, mely kategorikusan elvitatja a vajdasági rokonintézmény létjogosultságát. Mint emlékeztetett, a VTMA-t Slobodan Milošević rezsimje idején szüntették meg, helyette újvidéki kihelyezett tagozatot hoztak létre. A VTMA arra törekszik, hogy ne foglalkozzon napi politikai vitákkal, hanem végezze a dolgát tudományos tényekre alapozva és a vajdasági kulturális hagyományok szellemében.

Mint ismeretes, a SZTMA múlt heti közleményében élesen bírálta, hogy a vajdasági statútum tervezetében helyet kapott a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia alapítása. A közlemény megállapította, hogy a tudományos és művészeti élet irányítása kizárólag Szerbia joga. Világszerte a tudományos akadémiák nemzeti intézmények, s minden államnak egyetlen ilyen intézménye van. Mivel az akadémia elsősorban tudományos intézmény, az az állami szerv alapíthatja, amelynek illetékessége van a tudomány terén. Vajdaságnak nincs ilyen meghatalmazása, mert Szerbia alkotmánya erre nem jogosítja fel.