2024. augusztus 18., vasárnap

Falak között

A szabadkai Színitanoda a kiskorúak börtönéletébe kalauzolja a nézőket – Vasárnap ősbemutató

Strangers in the night címmel egy kiskorúak börtönében játszódó történetet visz színre a szabadkai Színitanoda, Brestyánszki Boros Rozália dramaturg darabját 14-én a Soltis Lajos Stúdióban. Ősbemutató előtt áll a társulat, ilyenre kevés példa akad a környéken. Különös fűszer, hogy az előadásnak otthont adó szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja a darab szerzője.

– Nem is történet ez valójában, hanem állapot. A börtönélet egy-egy helyzete villan fel. Úgynevezett vaku-dramaturgia ez: gyorsan, pillanatról pillanatra változnak a képek. A szöveg maga nagyon izgalmas, jó lehetőségeket ad a rendezőnek. Rozi az alaptörténetbe belefűzte a szereplők személyiségét is, a társulatra íródva született meg a szöveg – mondta KállóBéla, a darab rendezője.

A rendező és a szereplők is arról számoltak be, hogy nehéz munkafolyamat zajlott, és zajlik még mindig. Egy héttel a bemutató előtt még mindig születnek új ötletek, apró változtatások, s a munka – a rendező elmondása szerint – nem ér véget a bemutatóval. A jövőben tovább formálják ezt a darabot, újra és újraértelmezik a szerepeket, a szituációkat, a viszonyokat. Fel kellett nőni a feladathoz, színházi értelemben meg kellett érni, hogy a tanoda ilyen előadást színre vihessen. Ez nem volt könnyű. A szerepformálás mindenkinek nagy kihívást jelentett. Andrasity Barbara két héttel a bemutató előtt került az előadásba, be kellett ugrania egy másik szereplő helyett. Megfeszített tempóban kellett felépítenie a korántsem egyszerű karaktert, a börtönigazgató és pszichológus szerepét. Ejzler Evila, az Agy szerepének megformálója azt mondta, hogy a karakter megtalálásának legnehezebb része a többiekkel való viszony kialakítása volt. Lőrinc Tímea elégedett a szerepével. Azt kapta, amit szeretett volna, egy jehovista lányt alakít, ő adja meg a darab világvége hangulatát. Papp Arnold autista fiút játszik. Három monológja van, leginkább ő fogalmazza meg az elvágyódást ebből a közegből. Mint mondja, rengeteget tudott tanulni ebből a szerepből.

– Célom volt, hogy erős társadalomkritikát is írjak, bemutassam a fiatalok kétségbeesettségét, kiszolgáltatottságát. Zárt közeg, egy börtön a helyszín, de ha belegondolunk, valahogyan mindannyian falak között élünk – mondta Brestyánszki Boros Rozália.

A kétórás darab két felvonása csak látszólag különül el egymástól. A második rész bár merít az első részből, de teljesen más hangulatú. Koncertet adnak a szereplők, a What's up blues-rock band kíséri majd őket. A koncert azonban nagyon is szerves része a darabnak, ugyanis ez az esemény ad lehetőséget a szervezett szökésre. Azt, hogy ez sikerül-e vagy sem, nem áruljuk el, megtudhatják majd a darab nézői. A december 14-i és 15-i bemutatót követően két repríz is lesz, 19-én és 20-án. Az utóbbira még kaphatók jegyek a Jadran színpad jegypénztárában.

Ez az első színitanodás előadás, amely a Népszínház berkeiben született meg, s a tervek szerint a darab a Népszínház repertoárjába is bekerül, és felmerült az előadás utaztatásának ötlete is.