2024. augusztus 18., vasárnap

Lehetetlen küldetés

Ha a szülőknek és a tanulóknak nincs tartózkodási engedélyük, a teljes kollégiumi ellátást és az étkezési díjat is fizetniük kell a Magyarországon tanuló vajdasági középiskolásoknak

A Szegeden tanuló vajdasági középiskolások szülei nemrégen értesültek arról, miszerint fizetniük kell a kollégiumi ellátást, ha nincs tartózkodási engedélyük. A Közoktatási Törvény 2007-es évi módosítása értelmében mind a szülőnek, mind a tanulónak kell ilyen engedéllyel rendelkeznie, sőt a szülőnek Magyarországon kell keresőtevékenységet folytatni, hogy a magyar államnak adózzon. Ellenkező esetben a szülőnek mélyen kell a pénztárcába nyúlnia, hogy gyermekét Magyarországon taníttassa, mert nem élhetnek tovább az eddigi kedvezményekkel.

Ahogy azt a Szeged Városi Kollégium illetékesétől megtudtuk, hozzájuk is eljutott a rendelkezés híre, nem értenek egyet vele, de ők nem tehetnek ellene semmit.

– Általában a gyerekeknek mindenkinek megvan a tartózkodási engedélye, de a 2009/2010-es tanévben érvénybe lépő rendelkezés értelmében a szülőnek is legalább három hónapot meghaladó tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie, és keresőtevékenységet is folytatnia kell. Enélkül fizetni kell a kollégiumi térítési díjat. Hogy vonatkozik-e majd a rendelkezés azokra is, akik már itt vannak nálunk 1-2 éve, nem tudom, mert még nem kaptuk meg az önkormányzatunk állásfoglalását. Az is lehet, hogy ez csak az új tanulókra fog vonatkozni, azokra viszont biztosan, nyilván őket csak ezekkel a feltételekkel tudjuk majd felvenni, de sajnos az is elképzelhető, hogy a már itt lévőkre is vonatkoztatják, mert mi tanévre vesszük fel a gyerekeket, és így előállhat az a helyzet is, hogy a következő tanévben mindenkire vonatkozik majd a rendelkezés – hallottuk a kollégium illetékesétől.

Eddig a vajdasági diákokat is ugyanazok a jogok illették meg, mint a magyar állampolgárokat. Eddig a kollégistáknak – akár magyar állampolgár, akár nem – csak étkezési díjat kellett fizetniük, kollégiumi térítési díjat nem, a nem magyar állampolgárságú tanulók pedig bizonyos esetekben, például ha három gyerek van a családban, még étkezési kedvezményt is kaptak. Most úgy tűnik, hogy amellett, hogy megfizettetik a térítési díjat, az étkezés terén sem fog járni kedvezmény. A teljes kollégiumi térítési díj egyébként egy tanévben 330 ezer forint, az étkezési díj pedig naponta 660 forint. A legnagyobb probléma pedig azzal van, hogy a vajdasági szülőknek nincs meg a magyarországi keresőtevékenységük, vagyis nem Magyarországon dolgoznak, és így nem adóznak a magyar államnak. Ennek a kritériumnak nem tudnak megfelelni a szülők.

Józsa László, az Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a rendelkezést elfogadhatatlannak tartják.

– Azok a diákok, akik ott tanulnak, legalább tanulmányi vízummal rendelkeznek, és az alapján kiadott tartózkodási engedéllyel. Az én értelmezésem szerint ez elégséges jogcím kellene, hogy legyen ahhoz, hogy a mentesítés megtörténjen. Úgy érzem mentességi okként alkalmazható, hogy ezek a gyerekek legálisan, vízummal tanulnak ott. Ebben az irányban tettünk eddig is lépéseket, és próbálunk most is lépéseket tenni annak érdekében, hogy ez az intézkedés ne kerüljön bevezetésre. Visszajelzés még nem érkezett. Abban biztos vagyok, hogy a törvényalkotónak nem az volt a célja, hogy a kárpátaljai és a vajdasági magyarokat hátrányos helyzetbe sodorja – mivel ez a két határon túli magyar közösség még unión kívüli –,de az is biztos, hogy erre a részletre nem figyeltek oda. Úgy gondolom, hogy tarthatatlan, hogy pont a két leginkább negatívan megkülönböztetett helyzetben élő közösség tagjait sújtja egy ilyen rendelkezés, és ha igaz az a feltételezésem, hogy erre vonatkozó szándék a törvény alkotásakor nem volt, akkor a magyar törvényhozásnak korrigálnia kell. A cél, hogy a Magyarországon tanuló vajdasági diákok gyakorlatilag kiegyenlítődjenek azokkal a magyar közösségekből származó tanulókkal, akik az elmúlt években már európai uniós tagokká váltak.