2024. július 18., csütörtök

Játék a mit sem sejtő emberrel

Tévéjegyzet

Hagyjuk egyelőre a kíváncsi, leselkedő embert. Mondjuk ki mindenekelőtt, hogy az élet – bármennyire rongyos is – édes. Vagy mondjuk inkább úgy, akadnak édes pillanatai, amikor véletlenül-váratlanul méz csöppen rá. Elcsúszik a menyasszony, tortába tenyerel a vőlegény, elefánthátról fordul le egész turistacsoport, kutya taszít falnak csecsemőt, nagyi kirepül a hintából, ólból napfényre vágyó disznó sodor el széket csatornát szögelő férfi alól, teve csókol szájon fiatalasszonyt. Mindezt természetesen látni kell, hiszen ilyen vázlatos ábrázolás alapján akár tragikusnak is gondolhatnánk valamelyik helyzetet. A gyakorlott tévénéző persze tudja miről van szó, azokról a kacagtató jelenetekről, melyeket az élet produkál éppen akkor, illetve akkor is, amikor a családi videokamera épp be van kapcsolva, hogy szalagra rögzítsen ezt azt a jövőnek,

Azt hiszem, ezek a családi videóval rögzített komikus szituációk adták az ötletet annak idején, hogy megszülessen a népszerű tévéműsor, a kandi kamera, s vele egy teljesen új, tipikusan televíziós műfaj, melyet azonban már nem a beküldött amatőr felvételekből készült összeállítások jellemzik. A televíziósok – profi humoristákat is mozgósítva – továbbléptek. Elkezdtek rejtett kamerával dolgozni, arra terelve a figyelmet elsősorban, hogy egy adott – azaz megrendezett – helyzetben hogyan viselkednek az emberek. A reakciókat fölösleges részleteznem, az ember nemtől, kortól, nemzetiségtől, vérmérséklettől és minden más ismérvétől függetlenül hasonlóképpen viselkedik bizonyos helyzetekben, majd amikor kiderül a huncutság, veszi is a lapot.

Nem vagyunk teljesen elveszve! Némely jelenetben érdemes megfigyelni, mennyire segítőkészek is tudunk lenni, már-már hihetetlen. Egyvalami viszont nagyon nem tetszik: amikor a rejtett kamera előtt ijesztgetik az embert, akiben amúgy is elég félelem halmozódik fel időről időre. Ez visszaélés a műfajjal. Akármit, tücsköt, békát bedobni hátulról az utcán mit sem sejtve haladó ember inge alá, tolvajlással megvádolni, stb., nemcsak undorító játék, hanem veszélyes is, a kiválasztott még szívrohamot kap. S ez nem éppen méz az életre.

Az igazsághoz tartozik, hogy a kandi kamera virágkora lejárt, a szegényebb szerbiai tévécsatornák azonban jó ideje élnek az archív felvételekből. A kandi-kedvelők örömére elmondhatjuk, hogy a Fox Reality valóságshow-kra specializálódott csatorna megpróbálja elkészíteni a kandi kamerás műsorok új generációját, ahol nem pokollá teszik egy ember életét, hogy utána jöjjön a végpoén és jót röhögjön mindenki, hanem ellenkezőleg, a kiválasztottat megajándékozzák élete legjobb napjával, hogy utána letartóztassák. A csatorna ugyanis keresett bűnözőket fog megviccelni, illetve kényeztetni, beépített emberek segítségével az ő álmaikat váltják valóra, hogy a megkomponált események végeztével átadják őket a hatóságnak. A sorozat címe Mosolyogj, le vagy tartóztatva! lesz.