2024. július 18., csütörtök

Terek találkozása Zentán

Ma, pénteken nyitja meg kapuit a zEtna V. Irodalmi Fesztiválja

Ma, pénteken 18 órától, a Zentai Alkotóházban rendezik meg a zEtna internetes folyóirat irodalmi fesztiváljának első estjét, amely keretén belül hazai és magyarországi folyóiratok szerzői, szerkesztői adnak egymásnak találkát.

Az idei rendezvénysorozatról egyébként elmondható, hogy bizonyos tekintetben háromszoros jubileum jegyében szervezték meg. Ugyanis az idén ünnepli 10. fennállását az internetes folyóirat, amelynek fesztiválja 5. alkalommal kerül megrendezésre. Ezenkívül 25 éves a fesztiválon már hagyományosan fellépő, énekelt verseket előadó Zyntharew zenekar is.

Mint ahogyan az előző években, az idei rendezvénysorozatnak is megvan a maga apropója, ez pedig a címként is szereplő Terek találkozása.

– Ez vonatkozik a szerzői környezetek, témák és helyszínek találkozására is. Mivel vannak szerzők, akik ugyanazokat a helyszíneket dolgozzák fel, csak más szemszögből – nyilatkozta Beszédes István, a zEtna, s egyben a fesztivál ,,kormányosa'' s egyben hozzáfűzte, hogy e cím egyben visszatérés is az egy évtizeddel indult folyóirat kezdeteihez, mivel a zEtna valójában egy hasonló témájú sorozattal indult. Ma és holnap olyan irodalmi folyóiratok szerzőivel, szerkesztőivel találkozhat a közönség amelyek önmagukban egyfajta régiót, szellemi erődítményt képviselnek a maguk módján és fontos funkciót töltenek be. Jelen lesz többek között az Ex-Symposion, a Rukovet, a Terasz.hu alkotógárdája is.

A fesztivál egyébként a szombati estével nem ér végett, mivel következő rendezvényére december 22-én, a harmadik rendezvényre viszont december 29-én kerül sor, este 19 órától a Városi Hangversenyteremben, ahol zEtna szerzők olvassák fel alkotásaikat, de ekkor mutatják be az énekelt verseket előadó Zyntharew zenekar Folyók felett című albumát is.

Az irodalmi fesztivált egyébként a Szekeres László Alapítvány és a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatta. A Makropolisz-sorozat folytatását a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, a Folyók felett című estjét a rendezvénysorozatnak pedig a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság és a zentai önkormányzat támogatta.

*****

Ma 18 órától a Rukovet folyóirat estjén fellép Boško Krstić, Đorđe Kuburić, Mirko Grlica, BranislavFilipović, Draginja Ramadanski. A Terek olvasása első részében Balog Róbert (Terasz.hu), Lakatos Mihály, NagyAbonyi Árpád, Sinkovits Péter, Verebes Ernő és mások, ezt Cadabra -koncert követi.

Holnap este 6 órától az Ex Symposion estje: Balázs Attila,Bálint Anna, Bozsik Péter, Józsa Márta, Tóbiás Krisztián közreműködésével, a Terek olvasása második részének fellépői: Csík Mónika, Sándor Zoltán, SutusÁron,Szalay Andor, Szögi Csaba, közreműködik még Verebes György (billentyűsök).