2024. július 18., csütörtök

Tanítási nap a december 24-e

Adott a lehetőség az iskoláknak, hogy munkaszombaton bepótolják az elvesztett tanítási napot – Az első félév jobban már nem rövidíthető

A vajdasági általános- és középiskolákban az első félév december 24-ével bezárólag fejeződik, azaz 25-én kezdődik, a második félév pedig három héttel később, január 19-én kezdődik. A 2008/09-es tanévre szóló iskolai kalendáriumot ugyan még a tavalyi tanév végén, június elején elfogadták a tartományi szervek, mégis most vált időszerűvé több tanügyi intézményben, hogy december 24-én, karácsony böjtjén is dolgozni kell.

Dr. Jeges Zoltán oktatásügyi titkár szavai szerint az idei kalendárium kidolgozásánál törekedni kellett arra, hogy a vajdaságit összehangolják a szűkebb Szerbia területén alkalmazott kalendáriummal, és mindenképp beszorítani 85 tanítási napot az első, és 95 tanítási napot a második félévbe. Emellett nagy figyelmet fordítottak a vallási ünnepekre is a kalendárium kidolgozásánál, igyekeztek tiszteletben tartani minden vallási felekezet ünnepeit. Mint azt a titkár hangsúlyozta, az első féléven sajnos már nem lehet rövidíteni, de az iskolaigazgatóknak adott a lehetőség, hogy úgy szervezzék meg a tanítást, ahogyan a kollektívának leginkább megfelel. Az iskolai kalendárium ugyanis évi szinten négy munkaszombat beiktatását teszi lehetővé, vagyis egy-egy hiányzó tanítási napot munkaszombaton pótolhatnak a tanügyi intézmények, többek között abban az esetben is, ha vallási ünnep, vagy más ünnepnap miatt lehetetlen a tanítás. Ezek egyike lehet karácsony böjtje, azaz december 24-e, amennyiben a tanulók és a tanári kar zöme a Gergely-naptár szerint ünnepli a vallási ünnepeket. – Erre időben kellett volna gondolni, hogy a diákok szüleikkel, a tanügyi dolgozók is családjukkal békésen, az ünnep hangulatához méltón tölthessék a szentestét – nyilatkozta lapunknak a titkár.