2024. augusztus 18., vasárnap

Terápia

Személyiségboncolgató próbafolyamat – Újabb bemutatóra készül a Kosztolányi Dezső Színház

Elkezdődtek a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház legújabb előadásának próbái. Christopher Durang kortárs amerikai szerző komédiáját viszi színre Olivera Đorđević , a Népszínház szerb társulatának művészeti vezetője, Terápia címmel. Mint elmondta, már régóta szerette volna megrendezni ezt a darabot, amelyhez speciális társulat, speciális körülmények és nagy nyitottság szükséges. Mindezt most a Kosztolányi Dezső Színházban találta meg.

Az emberi viszonyokat, kapcsolatokat és persze az önmagunkat analizáló darab sztereotípiákat mutat be, körbejárja a frusztráció problémakörét, az emberi kapcsolatok lehetetlenségéről illetve lehetségességéről igyekszik szólni. Maga a próbafolyamat is terápia a színművészek számára, személyiségpróbáló, s talán személyiségformáló is. Például naponta írniuk kell egy társkereső hirdetést, és sokat beszélgetnek egymással, egymásról, önmagukról, az emberekhez fűződő viszonyaikról. A darab tehát így több szinten is kísérleti lehetőségeket rejt magában.

A „miért is gondolkodok így, miért is viselkedek így” kérdések Mikes Imre-Elek számára is már megfogalmazódtak a próbafolyamat során, s meglepődött az analízisen, amelyen saját magával kapcsolatban eljutott.

Béres Márta pszichiátert alakít, aki állandóan analizál, csak éppen saját magát felejti el analizálni.

Erdély Andrea nem hisz a receptekben. Abban, hogy bármire is létezik recept, így arra is, hogy hogyan, mitől lehet jó egy kapcsolat. Mint mondta, kicsit a sorból kilógónak érzi magát, mert egy ideje szingli, a többiek pedig párkapcsolatban élnek, de nem zavarja, mert szerinte az egyénnek kell megtudnia mi az, ami igazán boldoggá teszi, és ez nem minden esetben a konvencionális állapot.

Mészáros Árpád csak annyit mondott, hogy ő bizony nagyon szeret analizálni.

A Kosztolányi Színház színművészei (Béres Márta, Erdély Andrea, Mikes Imre Elek, Mészáros Árpád és Mészáros Gábor) mellett a darabban játszik Ralbovszki Csaba is, a Népszínház magyar társulatának tagja. Ő is pszichiátert alakít, és a próbákra való felkészülés fontosságát hangsúlyozta.

A Terápia című előadás bemutatója január 22-én lesz a Kosztolányi Dezső Színházban.