2024. július 18., csütörtök

Film és front Újvidéken

Bemutatták Sirbik Attila elbeszélése alapján a Buharov-fivérek rendezésében készült Mothmilk/Mojtej című koprodukciós filmet

Szerda este két film bemutatásával vette kezdetét Újvidéken a Filmfront 2008, a kis- és kísérleti filmek fesztiválja a Kino Klub és az Egyetemista Művelődési Központ szervezésében. A szombatig tartó rendezvény versenyrésze egy nappal később, tegnap vette kezdetét, és szombatig az M-Stúdióban 20 órai kezdettel a város több pontján mutatják be a benevezett alkotásokat: zömmel rövidfilmeket, valamint dokumentum-, animált, és kísérleti műveket. Mint azt Goran Filipaš , a Kino Klub munkatársa kifejtette, sok külföldi vendéget várnak – még Nigériából is –, ami távlatokat nyit a további együttműködés előtt.

– Tavaly sikerült egy kiváló filmműhelyt alakítanunk Szlovéniában, FUK (Frontni učni kamp/Obučni kamp Filmskog Fronta) a budapesti Duna Workshoppal és a tolmini ifjúsági szervezettel (Zveze tolminskih mladinskih društev). Ez az első effajta filmműhelyünk, amely acélból jött létre, hogy rövid projektumot dolgozzon ki. Ennek a műhelymunkának az eredménye a szerda este bemutatott, a szerb–magyar–szlovén koprodukcióban készült Mothmilk/Mojtej című alkotás, mely Sirbik Attila elbeszélése alapján készült, a Buharov-fivérek rendezésében – mondta Filipaš.

A film főszerepében Döbrei Dénest és Kosta Kovačevićet láthattuk. A Mothmilk után a közönség Ljiljana LetićGod’s presents című alkotását is megnézhette.

A Filmfront 2008-at negyedik alkalommal szervezik meg ezzel az elnevezéssel, de lényegében 2001 óta tartják meg. Az eredeti elképzelés szerint a belgrádi rövidfilm fesztivál és a szabadkai alacsony költségvetésű filmek fesztiválja közé képzelték, ám egyre inkább terebélyesedik, fejlődik.

A vetítésekre a belépés díjtalan.