2024. július 18., csütörtök

Mindenki mást csinál

Tévéjegyzet

Akarva-akaratlan összegzünk, így, év vége táján. Sokan leg-leg listákat készítenek, nemcsak a médiában, hanem a magánéletben is. Erre ugyan nem vállalkozunk, de tény, és talán érdekesség is, hogy 2008-ban mennyire általánossá vált az a jelenség, hogy mindenki mást csinál, mint amiről ismerjük: műsorvezető és jónevű zenészek színészkednek, színészek rendeznek, színészek műsort vezetnek, főznek, dzsungelben túlélőznek, a Nagy Testvér házába vonulnak, Woody Allen például „csehovizálódik”… Mintha divattá vált volna a népszerűséget arra felhasználni, hogy más területen is kipróbálják magukat a közélet népszerű szereplői. A legjobb az egészben, hogy mindezzel legtöbbször nem járunk rosszul. S erről, nem is olyan régen, szóltunk már rovatunkban.

Az „újításoknak” azonban nincs határa. Nemrégen tartották a Shrek című animációs film alapján készült musical bemutatóját a Broadway-en, de máris várható a Csillagok háborújának zenés változata is. Az ogre kalandjaiból készült nagyszabású zenés színházi látványosságban két óra alatt maszkolják ogrénak a Tony-díjra jelölt Brian d'Arcy Jamest, Fiona hercegnőt, akit Sutton Foster alakít, a rendező pedig Jason Moore. Ezt a példát követi majd a több mint harminc éves Csillagok háborúja: áprilisban a londoni O2 Arénában mutatják be a Star Wars: A Musical Journey (Csillagok háborúja: Zenei utazás) című látványosságot. A londoni bemutató után európai turnéra induló produkció rendezője természetesen George Lucas.

A zene világában is történnek váratlan dolgok: az ördöngős Keith Richards, akit sokan a Rolling Stones igazi hajtóerejének tartanak Mick Jagger helyett, új lemezzel jelentkezik. A most 65 esztendős Richards a hírek szerint nemsokára nagy slágerek dzsesszes „átiratát” készül megjelentetni. Jerry Lee Lewis, Judy Garland, Fats Domino és Andy Williams dalai szólalnak meg új értelmezésben.

Talán azon sem kellene meglepődni, hogy a halhatatlan Diana walesi hercegnő ismét „útrakel”. Életének krónikáját 150 kiállított tárgyon keresztül (uszályos esküvői ruhája, 28 számára tervezett ruhaköltemény, családi ékszerek, bútorok, számos személyes emlék, ritka házi videófelvételek és fényképek) január végétől láthatják a budapestiek.

Aztán, de nem utolsó sorban, a sztárok világában megfigyelhető jelenségnek a magyar miniszterelnök sem áll ellen. Ő is időnként mást csinál, mint amiről ismerjük, ahhoz szól hozzá, amihez nem ért, amit nem látott, amiről véleménye sincs. De hozzászól. Gyurcsány Ferenc neves blogjában nem állhatta meg szó nélkül a TV2 Megasztár tehetségkutatóját sem: „Nem láttam Lakatos Krisztiánt, nem követtem a Megasztárt, fogalmam sincs, hogy ebben a vitában kinek lehet igaza és azt sem tudom, lehet-e igazságot tenni. Dönteni lehet így, vagy úgy, de a döntést el kell tudni fogadni. Újra mondom, ezzel semmilyen véleményt nem mondok Krisztiánról, aki nyilván nagyon tehetséges, mint ahogy, minden bizonnyal, a többiek is.”