2024. július 18., csütörtök

Veri-e uraságod a feleségét?

Kabaréval köszöntik az új esztendőt az Újvidéki Színházban
(Mikus Csaba felvétele)

Nagy a zsongás az Újvidéki Színházban: egyfelől ma tartják az évad második bemutatóját, Krizsán Szilvia rendezésében a Veri-e uraságod a feleségét? című kétórás zenés, szórakoztató színpadi kollázst, melyet a szerző műfajilag a kabaréhoz tart legközelebbinek, másfelől pedig készül a január 20-ára tervezett Gyarmati Kata: Hét nap a világ című előadás Puskás Zoltán rendezésében. A mai bemutatót szilveszterzés követi, az előadást azonban január 7-én és 8-án is műsorra tűzik, a továbbiakban pedig tájolást terveznek Vajdaság-szerte.

– Ez az előadás színházunk egyik különleges színfoltja lesz, melyben szerephez jut a társulat számos tagján kívül több főiskolai hallgató is – hallottuk a tegnapi sajtótájékoztatón. Krizsán Szilvia szerint a kabaré társadalmunk tükrét adja, az éppen időszerű kérdéseket figurázza ki, a mai bemutató azonban a múlt század első három évtizedében íródott szövegekre, dalokra épül, tehát „valami kabaré”. – Ennek az előadásnak a világa inkább az irodalomé, mint a fergeteges humoré, tehát ez a világ mindenekelőtt szép, mintsem rekeszizomszaggató. A férfi-nő kapcsolatra épül, arra az örök témára, melyre irodalmi és zenei művek ezrei épülnek – mondta.

Az irodalmi szerzők között Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Nóthy Károly, Vadnai László szövegeiből válogatott a rendező, a zeneszerzők közül pedig Zerkovitz Béla, Buday Dénes, Jacques Offenbach műveiből. Az előadásban Magyar Attila, Kőrösi István, Huszta Dániel, Molnár Róbert, m.v., Krizsán Szilvia, Faragó Edit, Kokrehel Júlia, f.h., Crnkovity Gabriella, f.h., Raffai Ágnes, f.h., Buza Ákos, f.h., Soltis Lehel, f.h., Gombos Dániel, f.h. játszanak. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika, m.v., zenei munkatárs: Erős Ervin, m.v., a rendező munkatársa: Gyarmati Kata.

És még egy érdekesség: tavaly volt száz éves a magyar nyelvű kabaré. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchiában ugyanis 1907 előtt csupán a német nyelvű kabaré volt honos.